Met een landoppervlakte van bijna twee miljoen vierkante kilometer zijn er eindeloos veel mogelijkheden om het land te doorkruisen. Wil je in een korte tijd heel veel zien of wil je juist op je gemak rondreizen? We hebben de belangrijkste vervoermiddelen voor je op een rijtje gezet....
Vliegtuig
De meest comfortabele manier van reizen tussen de verschillende eilanden is per vliegtuig. Er zijn oneindig veel vliegmogelijkheden binnen Indonesië. Dat aanbod blijft maar groeien. De prijzen van de regionale luchtvaartdiensten zijn scherp. Je kunt vaak nog op het laatste moment een vlucht boeken.
Toch is het verstandig om er op tijd bij te zijn. Vooral in de Indonesische vakantieperiodes is vliegen populair en overboekingen zijn niet ongewoon. Vergeet daarom nooit je vlucht een paar dagen voor vertrek te bevestigen. Dit is helemaal belangrijk als je naar afgelegen eilanden vliegt, waar mindercommunicatiemiddelen zijn.
Goedkope binnenlandse vluchten zijn bij de grotere vliegtuigmaatschappijen meestal al vanuit het Nederland te boeken.
Boot
Heb je wat langer de tijd en wil je meerdere eilanden zien? Ga dan met de boot! Er varen verschillende veerdiensten tussen de eilanden. Ze geven je ook nog eens de kans om te genieten van de prachtige wateren rond Indonesië.
Vervoer over water speelt in Indonesië, net als in vroegere tijden, nog altijd een belangrijke rol. Vooral daar waar de infrastructuur ontoereikend is, of zelfs ontbreekt, kun je per schip een heel eind komen. Tussen de verschillende eilanden zijn verschillende vaar opties.
De meeste boten zijn vrij comfortabel en hebben aardige voorzieningen. Tussen de grote eilanden Sumatra, Java, Bali, Nusa Tenggara en Sulawesi varen bijna dagelijks veerdiensten. Naar Kalimantan, Papoea en de Molukken vaart één of twee keer per maand een staatsschip.
Met deze staatsschepen kun je bijna overal in Indonesië komen. Een leuke bijkomstigheid is dat ze in verschillende havens stoppen, zodat je vaak nog een paar uurtjes de tijd hebt om rond te kijken.
De bootreizen zijn te boeken in verschillende klassen: van goedkope oncomfortabele plekjes op het dek tot luxe tweepersoons hutten. En zoals het in Indonesië hoort is eten altijd aan boord te koop! Tegen betaling kun je ook meevaren met bepaalde vrachtschepen. Deze schepen zijn wel een stukje minder comfortabel en je moet een beetje oppassen; de vracht kan soms verschrikkelijk stinken!
Op Java en Sumatra kun je je ook nog in het binnenland over water verplaatsen. Kalimantan spant echter de kroon. De rivier is vaak de enige manier om door het dichtbegroeide binnenland te reizen.
Bus
De bus is het belangrijkste vervoermiddel van heel Indonesië. Overal zie je de kleurrijke bis biasa bussen die het systeem 'vol is vertrekken' hanteren. Dat kan betekenen dat hij om de minuut vertrekt, maar dat je naar onpopulaire bestemmingen soms ook uren moet wachten. Vol betekent ook letterlijk vol, als je denkt dat alle plaatsen bezet zijn, passen er altijd nog veel meer mensen in.
De bussen hebben een vaste route, maar je kunt overal op- en afstappen. Hoewel het niet de meest comfortabele en snelste manier van reizen is, ben je wel verzekert van ontmoetingen met de locals.
Wil je snel op je plek van bestemming zijn, dan kun je beter de bis patasnemen. Deze bus is iets luxer met meer been- en zitruimte. Hij is wel ietsje duurder en rijdt minder vaak. Maar meestal wel volgens een rooster.
Op druk bereden lange afstandsroutes rijden steeds meer comfortabele bussen. Je kunt de zitplaatsen van tevoren bij het busstation of een boekingskantoor reserveren. Vaak heb je keus uit verschillende bussoorten. De prijzen variëren enorm en dit hangt meestal af van de route en de conditie van de wegen. Maar ook of je wilt reizen met airconditioning, ligstoelen, televisie of zelfs een karaoke installatie?
Een minder drukbezochte bestemming is vaak het beste te bereiken per minibus. Deze busjes hebben verschillende namen waaronder mirolet, pete-pete of bemoen rijden ook over de minder goedverzorgde wegen. De buschauffeurs rijden volgens de wens van de passagiers, wat wel tijdrekkend kan zijn als de reizigers verschillende eindbestemmingen in gedachte hebben.
Houd bij een busritje rekening met een overweldigend bezoek aan het busstation. Toeristen worden vaak omringd door jongens die ze in hun bus of taxi willen loodsen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen, neem rustig de tijd om een keus te maken.
Becak
In Indonesië wordt bijna alles op wielen gebruikt om passagiers te vervoeren. Eén van de leukste en bekendste vervoersmiddelen is de becak. Deze traditionele fiets-taxi's zijn kleurrijk en druk beschilderd. Als pure folklore zijn de driewielers versierd met vlaggetjes, spiegels, lampjes en beschilderd net idyllische landschapjes of mythologische voorstellingen.
Bespreek voor je in een becak stapt een prijs met de bestuurder. Deze prijs geldt voor de becak en niet per persoon. Het is vaak iets duurder dan de bus.
Helaas probeert de overheid de becaks uit het straatbeeld te weren. Zij zien de fietsen als iets ouderwets, wat niet bij hun weg naar vernieuwing past. Hierdoor is het moeilijk om ze in het centrum van de grote steden te vinden. Daarbuiten rijden ze nog overal.
Ojek
De ojek kun je echt overal vinden. De ojek is namelijk gewoon een simpele brommer, waar je achterop naar alle gewenste bestemmingen gebracht wordt. Hiermee kun je de meest slechtste wegen berijden. De Indonesiërs weten het voor elkaar te krijgen om er een heel gezin op te passen, maar voor toeristen is het een stuk comfortabeler om per persoon één ojek te huren. De bestuurder heeft ook altijd wel een goede vriend. Vergeet ook hier niet van tevoren een prijs af te spreken.
Dokar
De dokar is iets minder populair. Toch kun je ze in de hele archipel tegenkomen. De dokar is een karretjes op twee wielen, die wordt voortgetrokken door rijkelijk versierde paarden. Op de kar kunnen vier passagiers comfortabel zitten. Het is een geweldige manier om de stad te verkennen, maar houd er rekening mee dat de paarden niet altijd even goed verzorgd worden.
Bajaj
Als je in Jakarta bent, zul je ook veel bajaj's op de weg tegenkomen. Dit zijn luidruchtige brommers met drie wielen, die een beetje op Thaise tuk-tuks lijken. Ze hebben iets bredere banden en plaats voor twee personen. Ze zijn heel snel en crossen overal doorheen.
Trein
In Indonesië kun je alleen op de eilanden Java en Sumatra de trein nemen. Dit is één van de meest comfortabele en makkelijkste manieren van reizen. Onderweg geniet je van de gevarieerde landschappen en ook op deze manier kom je makkelijk in contact met de lokale bevolking, met name in de derde klasse wagons.
Vooral op Java waar er een goede spoorwegverbinding tussen de steden Jakarta, Bandung en Yogyakarta ligt, zijn de treinreizen populair onder toeristen. In de eersteklas wagons werkt de airco vaak beter dan de bedoeling is. Hou er rekening mee dat de treinen in de vakanties overbevolkt zijn, omdat veel Indonesiërs hun familie en vrienden opzoeken.
Huren
Het is ook geen gek idee om op eigen houtje de eilanden te verkennen. Op veel plekken worden fietsen, brommers en boten verhuurd. Voordat je het voertuig meeneemt, kun je beter wel checken of er geen technische mankementen zijn. Als je een proefrit zou kunnen maken, is dat natuurlijk helemaal mooi meegenomen.
Het is ook mogelijk om een busje of auto te huren. Met de chaotische en slechte wegen kan het wel lekker zijn om er gelijk een chauffeur bij te huren. Voor de prijs hoef je het vaak niet te laten! Mocht je toch zelf gaan rijden? Vergeet niet dat het verkeer in Indonesië links rijdt.
Let er bij het huren van een brommer op dat brom- en snorfietsen in Indonesië voor de wet als motoren worden beschouwd, omdat de meesten een cilinderinhoud van meer dan 50cc hebben. Je hebt hiervoor een (internationaal) motorrijbewijs nodig. Als je bij een ongeluk geen motorrijbewijs kunt tonen leidt dat meestal tot een boete.