Top 5 plekken om de Javaanse cultuur te snuiven

Top 5 plekken om de Javaanse cultuur te snuiven

door Tessa Voncken

Ga je op vakantie naar Java? Dan ontmoet je vast en zeker de bevolking, de Javanen. Maar hoeveel weet je eigenlijk van hen en van hun cultuur? Hoe leuk is het om je tijdens je reis je te verdiepen in de Javaanse cultuur. Je leert bijvoorbeeld meer over de religie en over bepaalde tradities en gebruiken. Zo begrijp je Java en zijn bevolking beter. Het zal je reis een stuk waardevoller maken. 

Waar leer je meer over de Javaanse cultuur? We hebben de vijf beste plekken om cultuur te snuiven in Java voor je op een rij gezet! 

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

5. Kraton

Met muren van elk één kilometer lang en drie meter dik is het kraton in Yogyakarta niet te missen. Met zijn markten, kantoren, scholen, musea en moskeeën is het paleis in feite een stad binnen de stad. Alle gebouwen die je ziet zijn rijkelijk gedecoreerd met prachtig houtsnijwerk. Bladgoud, schilderijen, wapens. Je kijkt je ogen uit.

In Yogyakarta en Solo vind je paleizen van de sultan, de zogeheten kratons. Een kraton wordt door de Javanen beschouwd als het centrum van de kosmos. Door een harmonische opbouw van de verschillende elementen van het kraton blijft het echte universum in evenwicht. In beide kratons is een museum aanwezig. Je vindt er de vorstelijke erfstukken, wapens, koetsen en geschenken van koninklijke gasten. Bij de ingang krijg je een gratis gids die je uitgebreid uitleg kan geven over het kraton. 

4. Tempels

Als je wekker om 5 uur ‘s ochtends gaat sta je met veel moeite op. Na een busrit van een uur zie je hem in de verte opdoemen: de Borobudur. Je slaapwandelt de trap van het boeddistische tempelcomplex op. Eenmaal boven zie je de zon opkomen achter de Merapi en over de boeddhabeelden schijnen. Dit was het vroege opstaan waard. 

Java werd in het eerste millennium na Christus op religieus en cultureel terrein sterk door India beïnvloed. Daardoor werd het hindoeïsme en het boeddhisme steeds meer verbreed en het animisme grotendeels verdrongen. De Prambanan in Centraal-Java is de grootste hindoetempel in Indonesië en de Borobudur de grootste boeddhistische tempel. Door deze tempels te bezoeken, leer je meer over de geschiedenis van het land. Je komt erachter dat de verschillende religies hun invloeden hebben achtergelaten.

3. Gamelan

Ze beginnen langzaam. Zo'n dertig man, allemaal op hetzelfde tempo. De percussie klinkt bijna hyponisterend. Dan gaan ze steeds sneller. Een man met een bamboefluit volgt. Je probeert je op de dans voor je te concentreren, maar het orkest is minstens zo interessant om naar te kijken.

Gamelan is de benaming voor zowel de muziekstijl, de muziekinstrumenten als de bespelersgroep ervan. De orkesten zorgen vaak voor de muzikale begeleiding van dans-, theater- en met name wajangvoorstellingen. De traditie van de gamelan gaat terug tot vóór de islamisering, toen de meeste eilanden boeddhistisch of hindoeïstisch waren.  Voor veel Javanen is de gamelan nog steeds sterk onderdeel van de cultuur.  De muziek is te horen bij ongeveer elke officiële of feestelijke gebeurtenis op Java en Bali.

2. Moskee

Bij binnenkomst van de Istiqlal Moskee in Jakarta krijg je gepaste kleding toegereikt. Van de buitenkant was je niet echt onder de indruk, maar als je de ruimte binnenstapt valt je mond open van verbazing. De moskee is enórm. Er zitten tientallen mensen geknield op het tapijt, allen één richting op te bidden. 

Cultuur wordt voor een groot deel bepaald door geloof, zo ook in Indonesië. De islam brengt bepaalde regels, waarden en normen met zich mee. Sinds de komst van de islam in Indonesië is het gemixt met lokale culturen, waardoor de gebruiken en regels verschillen per gebied. Breng een bezoekje aan een moskee om een beter beeld te krijgen van het geloof. In sommige moskeeën krijg je gratis een rondleiding met leuke feitjes over de geschiedenis van het gebedshuis.

1. Via de locals

Als je op staat in Bandung aan een dame de weg vraagt, blijkt ze een aardig woordje Engels te kunnen. Ze vraagt waar je vandaan komt en vertelt dat ze familie in Nederland heeft wonen. Voor je het weet zit je bij haar aan tafel met kom soto ayam voor je neus. Je hoort bijzondere verhalen over haar familie, over haar geloof, over Indonesië.

De állerbeste manier om de cultuur te ervaren is natuurlijk via de locals. Dus schroom niet en maak een praatje in de bus, op het strand of op de markt met de persoon naast je. Wie weet word je uitgenodigd om een ceremonie bij te wonen of krijg je een heerlijke huisgemaakte maaltijd voorgeschoteld. 

Hebben we je geïnspireerd? Bekijk hier alle reisaanbieders die jouw ideale rondreis door Java mogelijk maken!

Fotocredits: Jorge Franganillo

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner