Schitterende regenwouden, kleurrijke wateren en afgelegen eilanden. Al dit natuurschoon van Indonesië wordt bewoond door ontelbaar veel diersoorten. Helaas worden steeds meer dieren bedreigd en hebben zij extra aandacht nodig. Deze tien beschermde diersoorten kun je tegenkomen tijdens een reis door Indonesië.
Diep in het woud van Sulawesi bevindt zich de beschermde Maleo. Op het eerste gezicht lijkt deze hamerhoen niet erg spectaculair, maar niets is minder waar. De Maleo heeft de grootte van een kip, maar legt eieren die ruim vier keer het formaat van een kippenei hebben.
Bijzonder is ook dat de eieren niet door het broeden uitkomen, maar door een broeiproces. De vogel legt haar eieren op plekken waar de grond door vulkanische hitte verwarmd wordt. Soms maken de vogels ook een broedheuvel van bladeren en gras. Deze heuvel beschermt de eieren tegen vraatzuchtige slangen, leguanen en andere vijanden.
Helaas kent de Maleo nog een grote vijand: de mens. De eieren van de vogel worden door de bevolking van Sulawesi als delicatesse gezien, met als resultaat dat er nu nog amper vijfduizend Maleo's over zijn.
Deze hertachtige komt voor op Sumatra, Java en Sulawesi. Het mannetje heeft korte horens, die 3 tot 8 centimeter lang zijn. Bij de vrouwtjes zitten op de plek van de horens slecht kleine knobbels.
Als de muntjak zich bedreigd voelt, maakt hij een blaffend geluid. Dit is niet bedoeld om andere muntjaks te waarschuwen, maar om het roofdier te laten weten dat hij opgemerkt is.
De Indische Muntjaks zijn niet met uitsterven bedreigd, maar worden wel beschermd door de Indonesische regering. Dit omdat het dier door landbouwers wordt gezien als een plaag en daarom wordt bejaagd.
Van de zeven verschillende typen zeeschildpadden komen er zes in Indonesië voor. Op de Gili-Eilanden bestaat een grote kans dat je ze tijdens het snorkelen tegenkomt.
Helaas worden deze bijzondere dieren bedreigd door illegale handel, netten van vissers en de grote hoeveelheid plastic in zee. Jaarlijks vinden door heel het land meerdere projecten plaats om deze beschermde diersoort van uitsterven te behoeden. Daarnaast gelooft de bevolking dat het helpen van de zeeschildpad geluk brengt in de natuur. Mede hierdoor is de bescherming van het dier in Indonesië zeer succesvol.
De anoa is één van de kleinste runderen ter wereld en spot je op het Indonesische eiland Sulawesi. De miniatuur waterbuffel heeft een dikke, zwarte huid die bedekt is een dunne, donkerbruine tot zwarte vacht. Het beest heeft een gedrongen lijf met korte poten.
De belangrijkste bedreigingen voor de anoa zijn boskap en de jacht voor het vlees, de huid en de hoorns. De anoa heeft sinds 2008 de IUCN-status van bedreigd.
In de provincie Riau van het Indonesische eiland Sumatra heb je kans dat je de Sumatraanse olifant tegen het lijf loopt. Deze olifantensoort is kleiner dan zijn Indische soortgenoot en voedt zich met een grote verscheidenheid aan planten. Hiermee draagt het dier bij aan een gezond bosecosysteem.
De grote zoogdieren worden bedreigd door stroperij en ontbossing. In 2012 werd de status van de Sumatraanse olifant veranderd van bedreigd naar ernstig bedreigd. Dit omdat de helft van de volledige populatie in één generatie verloren is gegaan.
Gelukkig zetten instanties als het WNF zich in voor de dieren door onder andere het bestrijden van stroperij en de handel in ivoor.
Duik 's nachts de jungle van Sulawesi in en ga op zoek naar de kleinste primaat ter wereld: de tarsier. Dit grappige, kleine aapje met haar grote bolle ogen wordt gezien als misschien wel het meest schattige dier ter wereld.
Helaas brengt dit schattige uiterlijk een groot risico met zich mee. De spookdiertjes worden uit hun leefomgeving gehaald om verkocht te worden als huisdier en sterven vervolgens van de stress of honger.
Gelukkig doet de Indonesische regering er steeds meer aan om dit bijzondere dier beschermen. Zo zijn er projecten gestart om de lokale bevolking te informeren over de bedreigde staat van de tarsier.
Het leefgebied van de Javaanse neushoorn strekte zich ooit van India tot een behoorlijk deel van Indonesië. Helaas is het aantal zodanig teruggedrongen dat er nu nog enkel zo'n zestig dieren op Java leven. Daarmee is het de meest bedreigde in zijn soort.
De belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van dit bijzondere zoogdier is het verdwijnen van de regenwouden. Ook stroperij vormt een bedreiging.
Organisaties als het WNF steunen de bescherming van de neushoorn en doen onderzoek in het Ujung Kulon reservaat op Java.
De naam verraadt het al, deze tijger komt voor in de bossen van Sumatra. Met nog minder dan vierhonderd tijgers op de teller is dit bijzondere dier ernstig bedreigd.
De grootste reden van het krimpende aantal tijgers is dat hun habitat vernietigd wordt door de lokale bevolking. Op het eiland van Sumatra worden grote gebieden bos verbrand voor palmolieplantages en dit maakt het leefgebied van de Sumatraanse tijger steeds kleiner.
Het WNF zet zich in voor de bescherming van het leefgebied van de tijgersoort en informeert de lokale bevolking over de gevolgen van de grootschalige ontbossing.
In het Komodo National Park, dat is gelegen op de grens tussen de provincies Oost-Nusa Tenggara en West-Nusa tenggara, vind je de Komodo dragon.
Deze zeldzame varaan kan een lengte hebben van wel drie meter en tot wel zeventig kilo wegen. Dit maakt het draakachtige beest de grootste hagedis ter wereld.
De Komodo dragon is niet ernstig bedreigd, maar wordt al lange tijd beschouwd als kwetsbaar soort. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door hun kleine leefgebied en het risico op illegale handel.
Hoog in de bomen van de dichtbegroeide jungle van Kalimantan en Sumatra spot je met veel geluk de orang-oetan. Door haar roodbruine vacht en mensachtige verschijning is het ontmoeten van deze aapsoort een indrukwekkende belevenis.
Helaas worden deze primaten ernstig bedreigd als gevolg van ontbossing, houtkap, mijnbouw en bosbranden. Ook worden jonge orang-oetans gevangen om zo als huisdier te worden verkocht.
Gelukkig zetten organisaties als International Animal Rescue zich in om de orang-oetan te beschermen en gewonde of zieke dieren te behandelen.
Fotocredits: Ariefrahman | Bernard DUPONT | Chris K | Nonprofit Organizations | Antony Grossy | Brian Mckay