Het provinciestadje Rantepao is de perfecte uitvalsbasis om het Tana Toraja gebied te verkennen. Een paar traditionele Toraja dorpen in de regio die het bezoeken waard zijn: Lemo, Londa, Kete Kesu, Marante en Pallawa. Ieder dorp heeft zo haar eigen bijzonderheden. Over smalle wegen door de rijstvelden rijd je er naartoe.
Geschiedenis
Ondanks de lange conflicten met de Buginese buren uit het zuiden hebben de Toraja zich lange tijd kunnen handhaven in Tana Toraja. De unieke cultuur van de Toraja kwam pas in gevaar toen de Nederlanders besloten om in 1905 hun gezag uit te breiden naar Centraal-Sulawesi. Twee jaar lang boden de Toraja verzet. De laatste verzetshaard werd in 1907 uitgeroeid in de bergen van Pangala ten noordwesten van Rantepao.
De missionarissen, de Tweede Wereldoorlog, het latere toerisme, het mijnwezen en de transmigratie hebben ervoor gezorgd dat de meeste Torajaceremonies in vergetelheid zijn geraakt. Rantepao zou uitgroeien tot de grootste stad van Tana Toraja waar alle commerciële activiteiten plaatsvinden en het toerisme hoogtij viert.
Omgeving
Na de Nederlandse expansie in Tana Toraja in 1905 zijn veel van de oorspronkelijke gebruiken van de Toraja verloren gegaan. Als je bij de lokale bevolking informeert kun je mogelijk getuige zijn van huwelijksceremonies, oogstrituelen of rituele slachtingen.
Rantepao is de perfecte uitvalsbasis om de vele verschillende traditionele Torajadorpen in de regio te bezoeken. Ten noorden van de stad liggen de traditionele dorpen Palawa, Pangli en Sadan. In Palawa kun je de traditionele Torajahuizen (tongkonan) bekijken, in Pangli kun vind je tau-tau en huisgraven en in Sadan kun je de traditionele weefkunst van de Toraja bewonderen. Ten zuiden van Rantepao kun je in Karasbik en Buntu Pune ook traditionele huizen bekijken. In Kete Kesu kun je kennis maken met de houtsnijkunst van de Toraja.
Zuidelijker, in Lemo vind je tientallen rotsgraven die worden versierd met tau tau. In Pallawa bekijk je de traditionele huizen van de Toraja. Deze heten tongkonan en zijn gebouwd op palen. Het enorme dak loopt aan beide kanten omhoog waardoor het nog het meest op een schip lijkt.
De wanden van de huizen zijn beschilderd of versierd met fijne houtsnijkunst. Doordat de huizen op hoge palen zijn ze beschermd bij overstromingen. Tegenover het woonhuis staat meestal een kleinere tongkonan die wordt gebruikt voor opslag van rijst.
Eten en winkelen
In de meeste restaurants, eethuisjes en stalletjes worden Torajagerechten aangeboden. De lokale specialiteit is pa'piong, een mix van varkensvlees of kippenvlees en bladgroenten. Het is natuurlijk ook mogelijk om de bekendere Indonesische gerechten of westerse hapjes te bestellen in Rantepao.
Als je wilt gaan shoppen dan kun je een groot aantal souvenirwinkeltjes bezoeken waar je kennis kunt maken met de cultuur en ambachtsvaardigheden van de Toraja. In de winkeltjes worden verschillende soorten houtsnijwerk, miniatuur tongkonans (de traditionele Torajahuizen), tau-tau, rituele mamasandoosjes, halssieraden, handgemaakte tassen, bamboekokers en mooie handgemaakte doeken verkocht. Natuurlijk worden er ook boeken over de Torajacultuur verkocht.
Markt
Wekelijks is er een buffel- en varkensmarkt in Rantepao. Het is waarschijnlijk niet zo praktisch om zelf een buffel te kopen maar het is wel een interessant gebeuren om bij aanwezig te zijn.
Honderden dieren worden dan samengebracht op een modderig veld. De markt is verdeeld in een aantal segmenten, een belangrijk deel is gereserveerd voor de varkens. Grotere varkens worden uiteindelijk per bemo meegenomen, de kleinere varkens worden ingepakt als handtasjes. De buffelmarkt ligt twee kilometer buiten het stadscentrum en is makkelijk per minibus te bereiken.