Fort Rotterdam

Fort Rotterdam

door Getaway Travel

In het westen van Makassar staan nog altijd de massieve muren van het voormalige Nederlandse Fort Rotterdam. De muren beschermen een aantal mooie gebouwen die dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Geschiedenis

Het fort heette oorspronkelijk Ujung Padang en was eigendom van de vorst van Gowa. Na het Verdrag van Bungaya in 1667 werd de vorst gedwongen het fort af te staan. Het fort in Makassar werd daarmee het hoofdkwartier van de Nederlanders in Zuid-Sulawesi. De Nederlandse bevelhebber admiraal Cornelis Speelman veranderde de naam van het fort in Fort Rotterdam.

ZELF NAAR Fort Rotterdam?

Bekijk alle 13 reizen naar Fort Rotterdam

Er werden een aantal gebouwen in de Nederlandse stijl in het fort gebouwd, waaronder een kerk op de binnenplaats. In 1937 verloor het fort zijn defensieve functie en kregen de gebouwen andere bestemmingen. In 1970 begon de renovatie van het fort. Het fort ziet er nu hetzelfde uit als in de zeventiende eeuw. In het fort staan tegenwoordig twee musea.

Bezienswaardigheden

Het museum La Galigo II is gevestigd in het oudste gebouw van het fort, 'Speelman's huis', dat stamt uit 1686. Het museum La Galigo I is gevestigd in de lange reeks gebouwen aan de zuidkant van het fort.

Voor het fort staat een ruiterstandbeeld van Hasanuddin, de vorst van Gowa, die het fort in 1667 van de Nederlanders verloor. Zijn hardnekkige strijd tegen de V.O.C. heeft hem een plaats opgeleverd tussen de andere nationale helden van Indonesië. De achttiende-eeuwse kapel wordt tegenwoordig als vergaderruimte gebruikt. De toegang tot het fort is gratis.

Reizen Fort Rotterdam

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner