Makassar

Makassar

door Getaway Travel

Makassar was in de 16e eeuw de belangrijkste zeehaven en politieke macht van Sulawesi. Deze belangrijke positie heeft de stad tot op heden weten te behouden. In en rondom Makassar valt er een hoop te doen, er zijn een aantal musea en bezienswaardigheden die de stad zeker een bezoekje waard maken.

Culture bezienswaardigheden zijn onder andere het Museum La Galigo I en het Museum La Galigo II en het beroemde historische Fort Rotterdam.

ZELF NAAR Makassar?

Bekijk alle 20 reizen naar Makassar

Geschiedenis

De havenstad dankte zijn belangrijke positie aan de groeiende macht van de koninkrijken Gowa en Tallo, en de maritieme krachten van de Bajo, de zeenomaden. Rond 1550 vestigen Maleise handelaren zich in de stad. Ongeveer twintig jaar later werd de eerste moskee gebouwd.

Makassar zou tussen 1600 en 1630 in korte tijd uitgroeien tot een van de belangrijkste handelscentra van Zuidoost-Azië. De Nederlanders beschouwden Gowa als een bedreiging voor hun plannen de specerijenhandel te monopoliseren. Door samen te werken met de Buginezen wisten ze in 1667 Makassar te dwingen het fort Ujung Pandang in Makassar op te geven. Ze verjoegen de andere Europeanen uit het gebied.

Fort Rotterdam

De Nederlanders doopten het fort vervolgens om tot Fort Rotterdam. De macht van het koninkrijk Gowa was gebroken en Makassar verloor daarmee zijn politieke macht in Zuid-Sulawesi. Nederland kon zo het scheepvaartverkeer tussen het westen en oosten van de archipel grotendeels controleren.

Het karakter van de stad veranderde van regionaal handelscentrum naar een Nederlands fort waar slaven werden verhandeld. Vanaf het einde van de 17e eeuw keren de Maleiers, Buginezen, Arabieren en later ook de Chinezen terug om buiten de muren van het fort handel te drijven.

Ujung Padang

Tijdens de 19e eeuw weet Makassar haar originele rol als handelscentrum voor Oost-Indonesië weer terug te winnen. De stad zou weer groeien en het aantal inwoners zou sindsdien alleen maar toenemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad bezet door Japan.

Nadat Indonesië de onafhankelijkheid had bereikt zou Makassar verder groeien ten koste van veel oude gedeelten van de stad. In 1971 werd de naam van de stad veranderd in Ujung Pandang. In de late jaren negentig kreeg de stad zijn originele naam weer terug.

Wat is de beste reistijd voor Makassar?

De beste reistijd voor Makassar is tijdens het droge seizoen van juni tot september. Gedurende deze maanden zijn de temperaturen aangenaam en de neerslag minimaal. Het regenseizoen dat loopt van november tot en met maart maakt het namelijk een stuk lastiger om buiten activiteiten te ondernemen.

Reizen Makassar

Meer Makassar

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner