Mislukte beklimming van de Bromo

Mislukte beklimming van de Bromo

door Jan en Christien Hermens

Op mijn rondreis door Java en Bali, en Singapore kwam ik voor de derde keer in het Tengger Gebergte. Ik had de Bromo tweemaal eerder beklommen. In 1990 om te genieten van de zonsondergang en in 1993 voor de zonsopkomst.

In mijn geheugen stond gegrift dat het 's nachts op deze hoogte erg koud was, zélfs in het hotel. Douchen met ijskoud water. Waar dit op de rest van mijn reis nooit een probleem was, eerder verfrissend, voelde het hier niet prettig.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

De modernisering had gelukkig toegeslagen: voor een munt van Rp. 100 kreeg je vijf minuten heet water en kon je in ieder geval warm beginnen aan de wandeling van drie kilometer naar de Bromo.

Onderweg viel me echter al op dat er dit jaar wel erg veel mensen onderweg waren. Niet alleen toeristen! Aangekomen bij de 253 treden die naar de kraterrand leidden, leek het wel alsof ik in een volksverhuizing terecht gekomen was. Er bleken wél duizend mensen die trappen op te willen, maar nog méér probeerden naar beneden te komen.

Ik kwam dus véél te laat boven om de zonsopkomst te zien. Op de kraterrand was nauwelijks plaats om te staan. Ik zag zélfs al mensen op de kraterhelling staan, maar dan aan de binnenkant!

Dit was mijn eerste ervaring met het Yadnya Kasada Festival. Ik was dus niet zomaar een beetje te laat, ik had bijna het hele festival gemist. Wat ik er nog van meekreeg, was het uiteindelijke offeren op de kraterrand. Hele families hadden zich genesteld op deze smalle rand en gooiden hun offergaven naar beneden in de krater.

Achteraf is me dit ritueel pas duidelijk geworden. Dit festival vindt elk jaar in de twaalfde maand van de Tengger-kalender plaats. Het jaar telt hier slechts 210 dagen zodat het festival altijd op een andere datum plaats vindt. Op de 14de dag begint in de avond het hierboven genoemde volksgebeuren. Om twaalf uur 's nachts gaat iedereen naar de kraterrand en begint het offeren.

Wat me het ongelooflijk verbaasde waren de levende geiten en kippen die in de krater gegooid werden. En wat me nog méér verbaasde waren de vele kippen die weer werden opgevangen door mensen die op de helling staan. Of de kippen hier ook blij mee waren?

Arme moslims mogen proberen de offergaven op te vangen. Tegenwoordig schijnt dit gemoderniseerd te zijn met netjes, sarongs en tentzeilen. Gezond is het in ieder geval niet, want de Bromo spuwt voortdurend zwavelgassen uit.

Het werd dus geen zonsopkomst, maar wél een bijzondere ervaring!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner