Ambon
9,2
9,0 Algemene ervaring
9,0 Locals
9,0 Interessant
9,0 Natuur
10,0 Stranden
- Wildlife
9,0 Wandelingen en/of andere activiteiten

Ambon

door Roos Stuurman

Ambon is 51 kilometer lang en bestaat door de ongewone vorm uit twee schiereilanden, Leitimor en Hitoe, die met elkaar verbonden zijn door een dun stukje land. Kota Ambon ligt in het noordwesten van Leitimor. Tussen de beide schiereilanden strekt zich de brede baai van Ambon uit.

Waarom Ambon?

Ontdek de rijke geschiedenis en Hollandse koloniale overblijfselen in de stad Ambon, of verken de pittoreske dorpen in het binnenland met hun traditionele architectuur en cultuur. Naast de warme gastvrijheid van de lokale bevolking, biedt Ambon prachtige stranden, kristalhelder water om te snorkelen en duiken, en verborgen strandjes omringd door weelderige natuur.

ZELF NAAR Ambon?

Bekijk alle 11 reizen naar Ambon of alle opties voor een rondreis Indonesië

Tropisch regenwoud

Het noordelijke deel, Hitoe, is groter, heeft de hoogste bergen en is zwaar bebost. De twee hoogste vulkanen, Wawani en Salahutu, bevatten warmwaterbronnen en zwavelbronnen. Een groot deel van Ambon is bedekt met tropisch regenwoud. Seram, Ambon en de rest van de Molukken zijn gescheiden van Azië en Australië door diepzeetroggen.

De eilanden hebben dan ook nooit vastgezeten aan deze continenten. Door dit isolement heeft Ambon weinig inheemse zoogdieren. De diversiteit aan insecten is daarentegen rijk, met name de verscheidenheid aan vlinders.

Geschiedenis

Het eiland was in de 14e eeuw het centrum van de specerijenhandel. De Javanen hadden nederzettingen aan de noordkust van het eiland, maar de Portugezen namen de macht over op Ambon en zouden tot 1605 op het eiland verblijven. Ondanks dat er op Ambon geen specerijen groeiden was het eiland een belangrijke tussenstop tussen Ternate en de Banda eilanden.

Toen het Portugese fort, het huidige Kota Ambon, door de Nederlanders werd aangevallen boden de Portugezen weinig verzet. De Ambonezen kozen de kant van de Nederlanders. De Nederlanders bezetten het fort, gaven het de naam Victoria en maakten van Ambon de basis van waaruit ze de specerijenhandel controleerden.

Christendom

De Spanjaard Francis Xavier legde door zijn missiewerk in 1546 en 1547 de basis voor het christelijke geloof op Ambon. Van 1560 tot 1590 zou het aantal katholieken van 10.000 toenemen naar 60.000 aanhangers. Deze christelijke gemeenschappen zouden het koloniale tijdperk van de Nederlanders overleven.

In de Tweede Wereldoorlog werd Kota Ambon gebombardeerd en aangevallen door de Japanners. Australische troepen hielpen bij de verdediging van Ambon, maar werden verslagen. Australische overlevenden werden in Jappenkampen geplaatst waar velen omkwamen door honger of ziekte. Op Ambon ligt een kerkhof waar de gesneuvelde Australische soldaten begraven zijn.

Reizen Ambon

Meer Ambon

Reviews Ambon

Ambon manise!! (bezocht in oktober 2019)

Review geschreven door Angelique Tuasuun op 27 november 2019

Rondreizen met een gids op Ambon eiland en zo op de mooiste plekjes, dorpjes en bij de leukste mensen te komen is heerlijk. Helaas waren wij er net tijdens de recente aardbevingen, wat een dubbel gevoel gaf, maar we willen zeker terug naar dit prachtige eiland. Het authentieke Indonesië is hier te vinden!

Pluspunten Ambon

  • locals zijn ontzettend lieve en trotse mensen

Minpunten Ambon

  • verkeer in de stad is chaos
Ultieme tip: City hotel in Ambon city is een echte aanrader!
Aangeraden voor: Backpackers, Stellen, Avonturiers, Budget reizigers, Natuurliefhebbers, Cultuurliefhebbers

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief