Mataram

Mataram

door Getaway Travel

Nog niet zo heel lang geleden waren de oude haven Ampenan, het bestuurlijk centrum Mataram en het commerciële centrum Cakranegara aparte steden. Tegenwoordig vormen ze een groot stedelijk gebied waar zo'n 250.000 mensen wonen, Mataram. Het is nu zelfs zo dat het niet meer geheel duidelijk is waar de ene stad overloopt in de andere stad.

Belangrijke bezienswaardigheden zijn de tempels Pura Meru en Pura Lingsar en de Taman Mayura en Taman Narmada.

ZELF NAAR Mataram?

Bekijk alle 2 reizen naar Mataram

Geschiedenis

Aan het begin van de 18e eeuw was Cakranegara de zetel van de kroonprins van Karangasem op Oost-Bali. Verschillende hindoeïstische tempels werden in deze periode in de regio gebouwd. In 1849 was Ampenan een belangrijke haven van Lombok. Ampenan viel destijds onder het gezag van de Balinese koning Anak Agung.

Mataram en Cakranegara waren belangrijke steden. met grote koninklijken paleizen. Als de Sasak de hulp van de Nederlanders inroepen tegen de Balinezen wordt Mataram verwoest. Cakranegara zou als laatste Balinese vesting worden veroverd. Het hof van Cakranegara pleegde daarbij massaal zelfmoord (puputan) door de zwaar bewapende Nederlandse troepen te bestormen.

Specerijenroute

Als de Nederlanders in 1894 de macht in handen hebben over Lombok slagen de Balinezen er voor korte duur in Ampenan terug te veroveren. Nadat de Nederlanders de stad weer heroverden maakten ze van Ampenan een belangrijke haven op de specerijenroute. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden Ampenan, Mataram en Cakranegara bezet door de Japanners.

Na de oorlog wordt Lombok in 1951 onderdeel van de Indonesische provincie Nusa Tenggara en wordt Mataram de provinciale hoofdstad. Later word Mataram samengevoegd met Ampenan en Cakranegara, om zo de grootste stedelijke concentratie van de provincie te worden.

Weverijen

In Ampenan en Mataram zijn er ambachts- en antiekwinkeltjes waar je allerlei kunstvoorwerpen uit Lombok en andere oostelijke eilanden kunt kopen. Het zijn leuke winkeltjes waar je terecht kunt voor amuletten, houten kistjes en verschillende soorten textiel. In Ampenan vind je in de hoofdstraat veel winkels die eigendom zijn van etnische Chinezen. In Cakranegara heb je naast souvenirwinkels ook een aantal weverijen waar je traditionele ikatstoffen kunt kopen. Ook kun je zien hoe de ikats gemaakt worden.

Lombok staat bekend om de felgekleurde patronen op de lokale songketstoffen. Ten zuiden van Cakranegara ligt het dorp Sukarare. In het dorp maken traditionele wevers de mooiste songketkleding. De technieken, patronen en motieven worden van generatie op generatie overgeleverd.

Eetgelegenheden

Als je wil gaan eten dan zijn daarvoor verschillende gelegenheden in Ampenan, Mataram en Cakranegara. Zowel de oosterse als de westerse keuken zijn hier vertegenwoordigd. Er zijn goedkope en duurdere restaurants. Je kunt er terecht voor Padanggerechten uit Sumatra, maar ook voor pizza's, pasta's, sandwiches en donuts. Een aantal Chinese restaurants biedt kwalitatief gezien de beste maaltijden aan.

Reizen Mataram

Meer Mataram

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner