Kraton Yogyakarta

Kraton Yogyakarta

door Getaway Travel

In het centrum van Yogyakarta ligt het ommuurde paleis van de sultan, het kraton, dat stamt uit 1755. Sultan Hamengkubuwono I is de ontwerper van het kraton en tegelijkertijd de stichter van het koninkrijk Ngayogyakarta Hadiningrat. De huidige sultan woont nog steeds in het kraton.

Microkosmos

De locatie van het paleis is niet willekeurig gekozen. Het kraton is gelegen tussen twee rivieren, de Code in het oosten en de Winongo in het westen. Water is makkelijk voorhanden en tegelijkertijd is er geen overstromingsgevaar. Daarnaast ligt het kraton op één lijn met de zee in het zuiden en de vulkaan Gunung Merapi in het noorden wat mystieke voordelen met zich meebrengt.

ZELF NAAR Yogyakarta?

Bekijk alle 62 reizen naar Yogyakarta

Volgens de mythe is het kraton door deze geografische lijn beschermd door de geesten die in Gunung Merapi leven en de godin van de zuidelijke zee, Nyai Roro Kidul. Nyai Roro Kidul was een prinses die godin werd, nadat ze vrijwillig verdronk om een boze bezwering te verbreken.

De Javanen beschouwen het kraton en het omliggende gebied als de microkosmos. Door een harmonische opbouw van de verschillende elementen van het kraton blijft het echte universum in evenwicht.

Filosofische betekenis

In een paar delen van het kraton zijn Europese stijlen te zien, maar verreweg het grootste deel is een goed voorbeeld van Javaanse paleisarchitectuur. Het gebouw is 14.000 vierkante meter en de diepe filosofische betekenis wordt verbeeld in de verschillende ruimtes, de houtsnijwerken, de bomen en de locatie.

Het kraton ligt in het centrum van Yogyakarta en is niet te missen. Het is alleen 's ochtends geopend voor publiek. Het is belangrijk dat je gedekt gekleed gaat. Bij de ingang krijg je een gratis gids door het gebouw.

Museum Kareta Kraton

In het kraton van Yogyakarta is een museum aanwezig dat is opgedragen aan wijlen Sultan Hamengkubuwono IX, de vader van de huidige Sultan Hamengkubuwono X. Sultan Hamengkubuwono IX is een bekend politiek figuur en leider in Indonesië. Hij was ook de eerste sultan die het kraton open stelde voor publiek.

Ten tijde van de onafhankelijkheidsstrijd steunde hij de voorvechters van de Indonesische republiek wat hem zeer gerespecteerd maakte onder de Indonesiërs.

Collectie

In het museum is een deel van de collectie opgedragen aan zijn actieve rol in de onafhankelijkheidsstrijd. Daarnaast zijn er nog kopieën te zien van de heilige familiestukken (Pusaka), cadeaus van buitenlandse koningen, gamelans, koninklijke rijtuigen, en foto's van de koninklijke familie en hun boomstam. Het kraton vind je in het centrum van Yogyakarta.

Reizen Yogyakarta

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner