Aan de rand van de langste rivier van Oost-Java staat een hele reeks vervallen huizen, gehuld in een kleurrijk jasje. Indonesische vrouwen verkopen es jus aan huis, giechelende tieners willen met je op de foto, spelende kinderen zwaaien je vol enthousiasme gedag en kleine meisjes kijken je verlegen aan vanaf een bankje. Dit is Kampung Warna Warni, wat letterlijk kleurrijk dorp betekent.
Het bevorderen van een schonere levensstijl onder de inwoners van de sloppenwijk, dat was het oorspronkelijke doel van dit studentenproject. In mei van dit jaar werden de eerste muren geverfd, een paar weken later kwamen de eerste toeristen. Nu verdient de lokale bevolking zelfs geld aan de inmiddels honderden bezoekers per dag. De wijk bloeit als nooit tevoren.
Het verhaal achter de kleurrijke wijk van Malang
Zo kleurrijk was de achterbuurt in Malang lange tijd niet. Vervallen huizen en rommel op straat, de woningen aan de Brantasrivier in de wijk Jodipan waren niet bepaald hygiënisch. Daarom besloten acht communicatiestudenten aan de Muhammadiyah Universiteit in Malang daar wat aan te doen.
Voor een public relations-vak kreeg de groep de opdracht om een project op te zetten, waarmee ze de levensomstandigheden van de lokale bevolking positief moesten beïnvloeden. Muren en daken in Kampung Warna Warni werden in felle kleuren geschilderd. Maar ook poorten, wandelpaden en stenen trappen kregen een vrolijk tintje. En alles werd schoongemaakt.
Grotere impact dan verwacht
Het doel om een schonere levensstijl onder de bevolking van de wijk in Malang te bevorderen is behaald. Maar niet alleen door het nette en kleurrijke jasje. Toeristen zijn de grote drijfveer.
Want wat gebeurde er nou? De achterbuurt zag er opeens zo aantrekkelijk uit dat er in een mum van tijd foto's rondgingen op sociale media. En die kleurrijke plaatjes trokken al snel honderden nieuwsgierige reizigers per dag aan, die door de locals warm welkom werden geheten.
Langzaam begonnen de inwoners snacks en drankjes te verkopen aan hun bezoekers. Er werden parkeerkosten gevraagd. En het succes hiervan motiveerde de lokale bevolking hun dorp schoon te houden. Al snel doopten de dorpelingen hun kleurrijke stekje om tot Kampung Warna Warni.
Kampung Warna Warni als voorbeeld voor andere wijken
Vandaag de dag is de krottenwijk in Jodipan veranderd in een vrolijke toeristenattractie met als belangrijkste gevolg betere levensomstandigheden voor de inwoners. De studenten hadden dit niet durven dromen en pakken door.
Het groepje van acht hoopt dat dit project de gemeente van Malang inspireert om ook andere wijken aan de Brantasrivier aan te pakken. Door middel van voorlichting over netheid en hygiëne in combinatie met toerismeonderwijs, willen ze de lokale bevolking motiveren om hun levensstijl te verbeteren. Met natuurlijk Kampung Warna Warni als bloeiende voorbeeld.
Indonesie.nl bezocht Kampung Warna Warni samen met Wonderful Indonesia tijdens een rondreis door Java.