Madoera is een mooi eiland ten noorden van Oost-Java en is ongeveer zo groot als de provincies Utrecht en Noord-Brabant bij elkaar. Het eiland is onderdeel van Oost-Java, maar heeft absoluut een eigen identiteit dat zich uit in tradities en taal. Het is niet erg toeristisch en beschikt nog over een ongerepte natuur.
Alhoewel het eiland iets kleiner en minder populair is dan Bali, is er wel degelijk een heleboel te zien! Het heeft een overvloed aan historisch erfgoed, prachtige stranden en een interessante cultuur. Stonden Java en Bali al op je planning? Reis via Madoera. Vanuit daar kun je namelijk ook weer heel makkelijk met de veerboot naar Bali, en proef je echt de veelzijdigheid van Indonesië.
Gebied in ontwikkeling
Madoera is een van de armste gebieden in Oost-Java. Helaas beschikt Madoera over veel minder vruchtbare grond dan Java, waardoor de landbouw minder oplevert. Daardoor is er lange tijd een enorme werkloosheid geweest in Madoera, wat veel emigratie als gevolg had. Via de zogenaamde government transmigration programs, werden de Madoerezen naar andere delen van Indonesië gebracht. Inmiddels worden er steeds meer landbouwproducten geproduceerd en gaat het iets beter.
Bangkalan, de meest westerse provincie, is al aardig geïndustrialiseerd sinds de jaren tachtig. Op 10 juni 2009 opende de Suramadubrug, soms ook de Soerabaja-Madoerabrug genoemd. Dit is tuibrug met drie pylonen tussen Soerabaja op Java en Bangkalan op Madoera. De brug is met 5.4 kilometer de langste brug in Indonesië. De regio's staan ook via een ferry in verbinding met elkaar.
Islam
Er leven ongeveer vier miljoen mensen op Madoera. De meest voorkomende religie op Madoera is de islam, en de Madoerezen staan bekend als zeer vrome moslims. De Madoerezen hebben de naam nogal emotioneel, temperamentvol en woest te kunnen zijn. Laat je hierdoor niet afschrikken, tegenover toeristen zijn ze vaak heel gastvrij. Daarnaast staan ze ook bekend om hun zuinigheid en werkvlijt. Dat hebben ze dan zeker met ons gemeen!
Er is een Madoerees gezegde wat een beetje voor de levenswijze van de bevolking staat: 'Lebbi bagus pote tollang, atembang pote mata.' Dit betekent: 'Het is beter om te sterven dan beschaamd te zijn.'
Stierenraces
Madoera staat bekend om haar stierenraces, de kerapan sapi, waarbij een jockey in een houten slee wordt getrokken door verschillende stieren. Binnen enkele seconden moeten ze een afstand van honderd meter afleggen. De stierenraces worden een keer per jaar gehouden tijdens het binnenhalen van de oogst. Het Regional Tourism Office of East Java geeft iedere maand een kalender uit over de races.
Liever naar het strand? Ga dan naar het noordkust van Madoera. Kleine vissersdorpjes met kleurige bootjes wisselen prettige stranden af. Een van de mooiste stranden ligt vlakbij Slopeng, maar de beste is Lombang Beach, dertig kilometer ten noordoosten van Sumenep.
Madoera is te bereiken per ferry vanuit Soerabaya op Java. Zit je meer in het oosten van Java, dan kun je de ferry vanuit Jangkar nemen.