Geschiedenis Jakarta

Geschiedenis Jakarta

door Getaway Travel

Jakarta, de hoofdstad van Indonesie, dankt zijn naam aan de islamitische generaal Falatehan van het sultanaat Demak. In 1527 verdreef Falatehan de Portugezen uit Sunda Kelapa, destijds de hoofdstad van het hindoerijk Pajajaran.

Hij doopte de stad om tot Jaya Karta, Stad van de Overwinning. In 1619 werd Jaya Karta verwoest door Gouverneur-Generaal Jan Pieterszoon Coen, die de stad omdoopte tot Batavia.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

Batavia

Batavia zou het hoofdkwartier van de V.O.C. worden. Men probeerde de stad zo te herbouwen dat het zou lijken op een Nederlandse stad met kanalen. Het ging daarbij om een versterkt fort en een aantal warenhuizen van de V.O.C.

Het vochtige klimaat en de locatie in een laag liggend moerasgebied droegen echter bij aan het uitbreken van ziektes. Vlak na 1800 werd de stad uitgebreid omdat de Nederlanders meer naar het zuiden trokken. Het centrum werd verplaatst naar een hoger gelegen gebied.

Tweede Wereldoorlog

In 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners Indonesie en ook Batavia. Om de sympathie van de Indonesiers te winnen wordt de stad omgedoopt tot Jakarta. Nadat Japan de oorlog verliest, de terugkeer van de Nederlanders wordt voorkomen, en Indonesie onafhankelijk wordt verklaard, blijft de naam Jakarta gehandhaafd.

Jakarta zou vanaf 1949 uitgroeien tot het centrum van de regering, het zakenleven en de industrie. In het gebied van ruim 650 km2 leven ruim 9 miljoen mensen. Jakarta is daarnaast ingedeeld als DKI wat betekent dat de stad wordt bestuurd door een gouverneur. Het heeft dezelfde status als een provincie.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner