Recensie Stand van de Sterren

Recensie Stand van de Sterren

door Getaway Travel

Bakti is als wijkhoofd verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de Indonesische kampong. Na het overlijden van zijn zus neemt hij de voogdij over zijn nichtje Tari. In Stand van de Sterren reis je mee naar Jakarta om te zien hoe Bakti samen met zijn famillie alle eindjes aan elkaar knoopt.

Stand van de Sterren is het vervolg op Stand van de Zon en Stand van de Maan. Je hoeft de eerste twee delen overigens niet gezien te hebben om deze documentaire te kunnen volgen. Gedurende twaalf jaar heeft regisseur Retel-Helmrich één Indonesische familie uit de sloppenwijken van Jakarta gevolgd. Dit laatste deel neemt je mee in een emotionele rollercoaster.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

Japanse vechtvissen

Sri, de vrouw van Bakti verkoopt heilig water en heeft een eigen eetstalletje aan huis. Bakti probeert extra geld te verdienen door te gokken met zijn Japanse vechtvissen. Tari is inmiddels oud genoeg om te studeren en is dé kans voor de familie om te ontsnappen aan de armoede.

De veel bekroonde documentaire Stand van de Sterren won drie prijzen op het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) en een belangrijke award op het Sundance Festival in Amerika.

Stand van de Sterren is geen standaard documentaire. Door de manier van filmen weet regisseur Leonard Retel-Helmrich een heel eigen documentaire neer te zetten. De techniek die hij gebruikt heet single shot cinema. Tijdens het continu draaien manoeuvreert de camera zich op een soort tai-chi manier door zijn omgeving. Hierdoor wordt op een vernieuwende manier een mooi beeld gegeven over het echte leven in de sloppenwijken van Jakarta.

Generatiekloof

Tari gedraagt zich enigszins verwend zoals de meeste pubers op haar school en verlangt veel van haar familie. Een mobiele telefoon, computers en alles wat tieners tegenwoordig willen hebben. Ze vergeet echter dat haar studie al extreem veel geld kost.

Bakti heeft moeite met de opvoeding van zijn nichtje en schakelt de hulp in van zijn moeder. Oma Rumidjah is een echte Indonesische tante die geen blad voor de mond neemt. Oma beschrijft zichzelf en Bakti als mislukt in het leven. Al haar rupia's worden daarom geïnvesteerd in kleindochter Tari die het moet gaan maken.
De film vertelt het verhaal van duidelijke contrasten tussen arm en rijk in Jakarta. De steeds groter wordende generatiekloof, de verschillen tussen christenen en moslims en het gat tussen arm en rijk komen allemaal tot uiting binnen deze Indonesische familie

Vanaf 3 maart 2011 draait Stand van de Sterren in verschillende theaters door heel Nederland.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner