Veel eilanden in Indonesië worden gekarakteriseerd door hun vulkanen. Omdat Indonesië in de zogenaamde Ring van Vuur ligt, wordt de archipel gedomineerd door honderden actieve, slapende en dode vulkanen. Zo tekent Gunung Agung de horizon van Bali, is de Bromo-vulkaan het boegbeeld van Oost-Java en vind je de hoogste vulkaan van Indonesië op Sumatra: Gunung Kerinci.
Voor de avontuurlijke reiziger is een rondreis door Indonesië dan ook niet compleet zonder een vulkaan te beklimmen. Voor dag en dauw sta je op en maak je de pittige klim naar boven, waar het harde werken wordt beloond. Als je nog aan de rand van de krater staat uit te puffen, word je getrakteerd op de zonsopkomst, die langzaam de vulkaankrater tevoorschijn tovert en roze, oranje en rood kleurt.
Maar die waanzinnige vulkaankraters hebben ook een keerzijde wanneer ze tot uitbarsting komen. Zo hebben Gunung Tambora en Gunung Krakatau geschiedenis geschreven met hun verwoestende uitbarstingen en begon de Agung-vulkaan op Bali in 2017 weer te rommelen, wat resulteerde in meerdere uitbarstingen. Ook vulkaan Sinabung op Sumatra hield de gemoederen bezig met zijn uitbarsting begin 2018. Wil jij weten wat je moet doen wanneer er een vulkaan uitbarst tijdens je vakantie in Indonesië? Knoop deze tips goed in je oren!
1. Blijf alert en rustig
Gelukkig houdt het Indonesische Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen (PVMBG) de activiteit van vulkanen goed in de gaten en past waar nodig de alarmstatus van actieve vulkanen aan. Als er een serieuze dreiging van een uitbarsting is, dan is de kans groot dat je dat voor of tijdens je rondreis door Indonesië al hebt meegekregen.
Maar wanneer en óf een vulkaan uitbarst blijft een verrassing. Blijf daarom alert. Ben je in de buurt van een actieve vulkaan en hoor je een harde knal die kan duiden op een ontploffing, kijk dan omhoog om te zien of er puin uit de lucht valt. Blijf rustig en zoek wanneer nodig een veilige plek op, zoals een auto of een gebouw.
2. Blijf uit de gevarenzone
Hoewel een vulkaanuitbarsting er angstaanjagend uitziet, hoeft deze niet direct bedreigend te zijn voor heel Indonesië. Het hoeft dan ook absoluut niet het einde van je vakantie te betekenen. Zo waren tijdens de uitbarstingen van Mount Agung op Bali, populaire vakantieoorden als Ubud, Seminyak en Sanur gewoon toegankelijk en veilig.
Houd daarom het lokale nieuws goed in de gaten en volg de adviezen en veiligheidsinstructies van autoriteiten of je reisleiding op.
Begeef je bijvoorbeeld niet in de gestelde gevarenzone en blijf weg uit laagliggende valleien en riviergebieden, vanwege de kans op lava- of modderstromen en overstromingen. Zoek zo nodig hogere grond op of blijf binnen als dat wordt geadviseerd.
3. Draag een stofmasker en oogbescherming
Ben je in de buurt van een uitgebarsten vulkaan? Bescherm jezelf dan tegen gezondheidsrisico’s van de vulkanische as die vrijkomt bij zo’n uitbarsting.
Draag een stofmasker of bedek je mond en neus met een mondkapje, zakdoek of sjaal. Bescherm je ogen met een veiligheidsbril en draag geen contactlenzen. Draag als je naar buiten gaat bij voorkeur lange mouwen en een lange broek om huidirritatie te voorkomen. Adem uit door een gasmasker of in een natte doek.
4. Geniet van je vakantie
Vergeet tot slot niet te genieten van Indonesië. Al zou je het beklimmen van de vulkaan misschien voor een volgende rondreis door Indonesië moeten bewaren, zijn er nog genoeg andere activiteiten om te ondernemen.
Wat dacht je van wandelen door de rijstvelden van Tegalalang op Bali, luieren op de ongerepte stranden van Kei Kecil, duiken tussen de mantaroggen bij Nusa Penida, of de mooiste tempels bezoeken op Java?
Heb je onze tips goed in je oren geknoopt en ben je klaar om je vakantie naar Bali, Java of Sumatra te boeken? Laat je hier inspireren door het aanbod rondreizen in Indonesië!