Drie bijzondere zeedieren die je tegenkomt rondom Indonesië

Drie bijzondere zeedieren die je tegenkomt rondom Indonesië

door Elsemieke Land

Langzaam kriebelt er een zweetdruppeltje via je slaap naar beneden. Met het nodige trekken en duwen wurm je je in een wetsuit. Met een onwennige armbeweging rits je het pak dicht en hang je je duikbril om je nek: je bent klaar om te duiken in Indonesië

Wie een rondreis door Indonesië maakt, heeft snorkelen of duiken vaak hoog op z’n to-do-lijstje staan. Eenmaal met je kop onder water in de Indische Oceaan voor de kust van Java of Bali of bij Komodo, verwonder je je over bontgekleurde vissen, reuzenmanta’s, schildpadden en een regenboog aan koraal. Gewapend met je onderwatercamera schiet je de ene na de andere jaloersmakende foto voor het thuisfront. Tot je in je ooghoek een vreemd schepsel op je af ziet komen. Je mond valt open…

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

Diep in de zee leven ook minder fotogenieke dieren, maar ondanks hun verschijning zij deze wezens niet minder interessant om te zien. Benieuwd naar welke buitenaards ogende zeedieren je tegenkomt in de wateren van Indonesië? We zetten er drie voor je op een rij!

1. De slurpende zeeslak

Je klemt je duikbril om je hoofd en je snorkel in je mond. Dan neem je een flinke hap adem en steek je je hoofd onderwater. Plotseling dwarrelt er iets wat lijkt op een kruising tussen een waterplant, zeester en een kwal in je gezichtsveld naar beneden en blijft even liggen op de bodem. Dan kruipt het wezen als een slak over de bodem terwijl het een soort kauwgombellen blaast.

Deze slurpslak, Melibe Viridis genaamd, doet zijn soort eer aan. Met z’n opblaasbare hoofd tast hij de zeebodem af en slurpt hij zeediertjes en algen naar binnen. Wanneer hij niet op de bodem z’n buikje aan het rondslurpen is, zwemt hij als een professionele acrobaat van links naar rechts, voor- en achteruit en zelfs op z’n kop. Ook bijzonder: sommigen hebben wel dertien poten

2. De zeemeermin onder de zeedieren

Net wanneer je goed en wel naar de bodem bent getrappeld en je oren hebt geklaard, word je opgeschrikt door een grijze stofwolk onder je felgekleurde flippers. Als een inefficiënte stofzuiger sloft een log schepsel over de zeebodem. Het dier heeft in eerste instantie wat weg van een enorme walrus met dolfijnenstaart. 

Maar de kans dat je dit zeezoogdier zo soepel als een dolfijn uit het water ziet springen, is klein. Deze Indische zeekoe met de naam Dugong dugon weegt met zijn lengte van tweeënhalf tot vier meter maar liefst vierhonderd tot zeshonderd kilo. Op de zeebodem vermaakt het dier zich zoals het een echte (zee)koe betaamt met het grazen van zeegras. De stofwolken ontstaan doordat hij de planten met wortel en al uit de bodem trekt.

De dugongs waren ooit de inspiratie achter mythes over zeemeerminnen. Misschien dat de zeekoeien daarom in Indonesië worden beschouwd als de reïncarnaties van vrouwen. Het woord dugong betekent dan ook ‘dame van de zee’. Ja, wij waren ook een beetje beledigd, maar ze kunnen er niks aan doen. Waar ze ook niks aan kunnen doen: ze worden met uitsterven bedreigd. Het is dus extra bijzonder als je een dugong tegenkomt. 

3. De zon, de maan en de zee

Je duikbuddy wijst met twee vingers naar zijn ogen en vervolgens omhoog. Je kijkt boven je. Als een soort zonsverduistering dobbert een grote, ronde vlek aan het wateroppervlak.

Wanneer je een Mola mola nadert, vraag je je heel even af of stenen kunnen drijven. De enorme vis wordt namelijk vaak roerloos en al zonnebadend gespot aan het wateroppervlak, bijvoorbeeld in de wateren rond Nusa Penida. Dit gedrag verklaart de naam ‘sunfish’, die de Engelsen het dier hebben gegeven. 

De Mola mola is een van de grootste vissen ter wereld en dankt zijn bekendheid dan ook aan zijn omvang. De vis heeft een lengte van 1,8 tot 3,3 meter en weegt zo’n 1000 tot 2300 kilogram. Door zijn lange rug- en aarsvin, is de vis vaak hoger dan lang. 

Er bestaan waarschijnlijk weinig dieren die in verschillende talen zoveel uiteenlopende namen toegewezen hebben gekregen. Mola betekent in het Latijn bijvoorbeeld ‘molensteen’, maar in Nederland noemen we hem maanvis. Beide verwijzend naar de ronde (platte) vorm en de grijze, gevlekte huid. In Duitsland duiden ze de Mola mola aan als zwemmende hoofden. Door het ontbreken van een staartvin ook niet onbegrijpelijk. Een ding is zeker: een ontmoeting met deze omvangrijke vis blijft je bij!

Heb jij zin om te gaan duiken of snorkelen in Indonesië en deze en meer zeedieren te spotten? Bekijk hier alle rondreizen naar Indonesië! 

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner