Dit zijn de lekkerste Indonesische snacks

Dit zijn de lekkerste Indonesische snacks

door Nena van Bakel

Oh, wat zijn we dol op het Indonesische eten! Kom maar door met die rijsttafel vol saté, groenten, vis en kroepoek. Maar wist je dat naast het uitgebreide tafelen, de Indonesische keuken nog meer specialiteiten heeft?

Zo blinken de Indonesiërs uit in het bedenken en creëren van allerlei heerlijke en bijzondere snacks. Lees snel verder voor onze vijf favorieten, variërend van zoete koeken tot hapjes met flapjes.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

5. Spekkoek

Bij het horen van deze naam denk je misschien niet direct aan een lekkere zoete cake. Met spekkoek werd vroeger een pannenkoek gebakken in varkensvet bedoeld, maar vandaag de dag is het een gezellige laagjescake.

De snack is afkomstig uit het voormalig Nederlands-Indië en heeft een kruidige smaak. Naast meel, eieren, boter, vanillesuiker en basterdsuiker, bestaat de gelaagde cake namelijk uit kaneel, anijs, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en kardemom.

Wil jij ook een spekkoek maken? Het is een aardig lastig karwei en niet zomaar voor iedere kok weggelegd. Bekijk de video of vind hier het recept. Succes!

4. Martabak Telor

Ook deze lekkernij kon onmogelijk achterblijven in ons rijtje van favorieten. Te koop op zo'n beetje iedere straathoek in Indonesië, is Martabak Telor voor de Indonezen als haring voor de Nederlanders. De snack is gevuld met een heerlijk mengsel van kruiden, eieren, groenten en vlees dat samen verpakt zit in een pasteitje.

Martabak Telor heeft niet een standaard vaste invulling van ingrediënten omdat je het kunt aanpassen naar je eigen smaak. De hoofdbestanddelen die in ieder geval worden gebruikt: loempiavellen, rundergehakt, ei, knoflook, ui, peper, bosui, prei, ketoembar, sambal oelek, kerrie djawa, nootmuskaat en zout. Dit is slechts een basis, voeg verder toe wat je wil!

3. Risolles

Loempia's? Nee, vergis je niet! Hoewel Risolles door hun uiterlijk nog weleens verward worden met loempia's, is de inhoud en de structuur van dit hapje totaal anders. Het grootste verschil is dat Risolles gepaneerd worden en deze flensjes in plaats van kip meestal gevuld worden met gehakt.

Naast gehakt, vind je prei, selderij, knoflook, ui, worteltjes, erwtjes en melk in deze hapjes. Deze ingrediënten worden ook regelmatig tot ragout gemaakt die vervolgens de inhoud van het flensje opvult. Eet smakelijk!

2. Kue Lapis

Huh, is dat een stapel schuursponsjes? Nee, dat is het zeker niet! Kue Lapis is een gestoomde cake en bestaat uit allerlei gekleurde laagjes met een heerlijke kokossmaak. Deze snack is weggelegd voor de echte fanatieke kok; de verschillende laagjes van de cake moeten namelijk een voor een gestoomd worden.

Deze cake bestaat onder andere uit kokosmelk, suiker, rijstemeel, tapiocameel, vanillesuiker en verschillende voedingskleurstoffen. Gezellig ziet het er zeker uit!

1. Katjang goreng

Geen zin om hele stapels cake te stomen? Dat snappen we! Een simpeler en net zo lekker gerecht is Katjang Goreng, ofwel gebakken pinda's.

Deze pinda's met een twist zijn enorm makkelijk te bereiden door rauwe pinda's te verhitten, de velletjes vervolgens los te wrijven en de pinda's hierna met plantaardige olie en knoflook te bakken. Voilà, je eigen Indonesische snack staat zo op tafel. Was alles in het leven maar zo simpel.

Kun je na het lezen van dit artikel niet wachten om naar Indonesië te gaan en deze snacks te eten? Check dan hier onze rondreizen door Indonesië!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner