Het is belangrijk dat je goed op je gezondheid let als je naar Indonesië gaat. De kwaliteit van de gezondheidszorg varieert door het hele land enorm. In afgelegen gebieden kan het moeilijk zijn om een gediplomeerde arts te vinden. In de meeste grote steden staan staatsziekenhuizen en privéklinieken. Hoewel de privéklinieken een stuk duurder zijn, zijn ze het geld vaak waard.
Hitte
De meeste plekken in Indonesië zijn het hele jaar door heet. Het kan dan ook twee weken duren voor je echt aan die hitte gewend bent. Overdadig zweten, opgezwollen enkels en krampen zijn niet ongewoon. Het advies: veel water drinken en je hoofd tegen de zon beschermen.
Door de warmte zul je ook voorzichtiger moeten zijn met schaaf- en snijwonden. In de tropen helen ze langzamer en kunnen ze makkelijker geïnfecteerd raken. Let op met de airconditioning: door abrupte temperatuurwisseling is een verkoudheid snel opgelopen. Een ventilator is meestal beter voor je.
Eten en drinken
Water drinken uit de kraan is het laatste wat je moet doen. Drink altijd water uit flesjes met een afgesloten dop. En hoe verleidelijk het ook is, neem geen ijs in je drankje.
Mocht je geen flesjes water tot je beschikking hebben, laat het water dan eerst tien minuten koken. Veel water drinken is belangrijk. Als je urine donkerder van kleur is, betekent dit dat je nieren niet goed functioneren. Wat weer betekent dat je een tekort aan vocht hebt.
Probeer altijd voor het eten je handen te wassen en let op wat je eet. Diarree is een van de meest voorkomende ongemakken. Daarom kun je beter geen rauwe vis, schaal- en schelpdieren, rauwe groenten, ijsblokjes en ongekookte melk nuttigen.
Bij het uitkiezen van een eettentje op straat, kun je altijd het het beste voor het eettentje met de langste rij locals kiezen. Zij weten echt wel waar het eten goed is.
Beten
Er zijn verschillende beesten die op reis voor ergernissen kunnen zorgen. Let in hoog gras goed op slangen. Het helpt om hard te stampen en hoge schoenen te dragen. Schoenen zijn ook handig in vochtige regenwouden, waar veel bloedzuigers voorkomen. Ze zijn niet gevaarlijk, maar wel heel irritant. Datzelfde geldt voor kwallenbeten. Mocht je gebeten worden, dan kun je de plek het beste inwrijven met azijn: dat neutraliseert gif. Pas daarnaast ook op de bijen, wespen, bedwanten en zandvliegjes.
Er zijn ook een aantal andere instellingen waar je meer informatie kunt inwinnen:
AMC Tropencentrum te Amsterdam, Telefoon 020 - 566 3800 | website
Havenziekenhuis te Rotterdam, Travel Clinic 0900 - 50 34 090 | website
Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen, Travelfoon 0900 - 10 110 | website