Deze heerlijke spiesjes van tempeh en papaja komen uit het kookboek The Green Kitchen Travels van David Frenkiel & Luise Vindahl. Zij reizen de hele wereld rond op zoek naar de lekkerste gerechten. Op Bali in Indonesië aten ze vooral dunne cassavechips, veel pindakaas, geurige rijstgerechten en de stinkende doerian. Ook maakten ze kennis met tempeh.
Tempeh is een gefermenteerde sojabonenplak die in heel Indonesië gegeten wordt en nu ook steeds meer in de rest van de wereld. Het sojaproduct bevat veel eiwitten, gezonde fermentatiebacteriën en is een goed vleesalternatief voor vegetariërs. Je koopt de plak vers of diepgevroren in de supermarkt.
Hoe je het gerecht dan maakt? David en Luise marineren de tempeh in een zoete sojasaus en rijgen de stukken met papaja aan spiesen. Als papaja niet helemaal vers en rijp is, zit er vaak niet zo heel veel smaak aan. Maar als je de niet-rijpe vrucht grilt, komen de sappen vrij en krijg je iets lekker zoets.
Dit heb je nodig voor de pinda-kokossaus
- 4 eetlepels pindakaas of amandelspread
- 120 ml volvette kokosmelk
- Sap van 1 limoen
- ½ theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel gemalen komijn
En dit voor de tempehspiesen...
- 1225 gram verse of ontdooide tempeh
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1 theelepel geraspte verse gember
- ½ kleine papaja (sharonfruit, ananas of perzik kan natuurlijk ook)
Dien het op met:
- Een aantal hele slablaadjes
- Een handvol blaadjes munt
- Een handvol grof gehakte koriander
- Wat schijfjes limoen
Aan de slag!
Eerst maak je de saus door alle ingrediënten in een pannetje te gooien en op laag vuur te verwarmen. Roer ondertussen alles goed door elkaar. Daarna schenk je de saus in een kom en laat je het afkoelen in de koelkast.
Snijd dikke plakken tempeh. Roer de sojasaus, ahornsiroop en geraspte gember in een schaaltje door elkaar. Leg de tempeh in de marinade, draai een paar keer om en marineer ongeveer tien minuten.
Schil de papaja en rijg de gemarineerde tempeh aan spiesen. De spiesen heb je vooraf even in water geweekt als ze van hout of bamboe zijn gemaakt. Rijg ze er om en om aan of maak aparte spiesen met papaja en tempeh.
Bak de spiesen in een verhitte koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak ze aan elke kant een paar minuten of leg ze drie tot vijf minuten op een hete barbecue. Tijdens het bakken bestrijk je de spiesen met de rest van de marinade. Keer ze af en toe totdat ze rondom een mooie kleur hebben, maar laat ze niet aanbranden.
Je dient de spiesjes op met de koude saus, een paar slablaadjes, verse munt, koriander en een paar limoenschijfjes om er bovenuit te knijpen. Eet smakelijk!
Loopt het water jou al in de mond en wil je dit en meer gerechten uit de Indonesische keuken op locatie proeven? Dan is het hoog tijd om je rondreis door Indonesië te boeken! Bekijk hier het reisaanbod.
Meer informatie:
Kookboek: The Green Kitchen Travels
Auteurs: David Frenkiel & Luise Vindahl
Uitgeverij: Gottmer Uitgevers Groep b.v.
Pagina’s: 256
Prijs: € 24,95