Sate asam manis (zoetzure saté)

Sate asam manis (zoetzure saté)

door Elsemieke Land

Tijdens je rondreis door Indonesië maak je kennis met de gevarieerde Indonesische keuken. Al wandelend door Jakarta of Ubud snuif je de geur op van gebakken rijst, gebraden vlees en kruiden die je vanuit restaurants en streetfood-kraampjes tegemoet dwarrelen. 

Plak je na een rondreis over Java een vakantie op Bali eraan vast, dan merk je dat hetzelfde gerecht op een ander eiland van de Indonesische archipel volkomen anders smaakt. Dit komt doordat elk eiland haar eigen variaties heeft op gerechten als nasi goreng, gado gado of soto ayam

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

Natuurlijk is het onmogelijk om de exacte smaken die je proefde op bijvoorbeeld Java of Bali terug te brengen, maar we helpen je graag een handje. Met dit recept voor echte Indonesische sate asam manis (zoetzure saté) uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk breng je een stukje van je vakantie in Indonesië terug naar je eigen keukentafel! 

Dit heb je nodig

- 500 gram schapenvlees (met vetrandje)
- 3 eetlepels uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- 1 theelepel djinten
- zout
- 1 eetlepel ketjap
- 1 eetlepel Javaanse suiker
- 2 eetlepels asemwater (gemaakt van een stukje asem ter grootte van een walnoot)
- 2 eetlepels boter

En zo maak je het…

Ontdoe het vlees van de zeentjes en snijd het in dobbelsteentjes van ongeveer 2 centimeter. Wrijf nu de uien, de knoflook, de djinten en wat zout tot een brij. 

Kneed het vlees door de brij en voeg de ketjap, de suiker en het asemwater eraan toe. Meng daarna de boter erdoorheen.  Laat deze marinade ongeveer één uur inwerken. Rijg zodra de marinade goed is ingetrokken het vlees aan stokjes. 

Tijd om te roosteren!

Het leukste moment van de bereiding is aangebroken: het is tijd om de sate te roosteren. Doe dit eerst op een zacht houtskoolvuurtje. Rooster de sate vlak voor het opdienen even op een goed aangewakkerd houtskoolvuurtje. Besprenkel het vlees tijdens het roosteren nog een paar keer met de marinade. 

Serveer de zoetzure sate met ketjapsaus en eventueel rijst en groenten. Selamat makan! 

Loopt het water jou al in de mond en wil je dit en meer gerechten uit de Indonesische keuken op locatie proeven? Dan is het hoog tijd om je rondreis door Indonesië te boeken! Bekijk hier het reisaanbod.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner