Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. In Indonesië geniet je van culinaire hoogstandjes voor weinig geld.
Lokale restaurantjes, eetstalletjes en marktkraampjes zijn dé plekken waar je de lokale cultuur kunt ruiken en proeven. Bij de straatstalletjes worden allerlei soorten vlees en gevogelte aangeboden. De Indonesische keuken is voor de meeste reizigers al een avontuur op zich. Het eten is heel gevarieerd, kruidig en erg lekker.
Wat liever niet?
Helaas worden er op veel plaatsen in Indonesië ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.
Haaienvinnensoep wordt in veel Aziatische landen gezien als een echte delicatesse. Zo ook in Indonesië. Jaarlijks worden er zo'n honderd miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden en worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.
Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren. Ze worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal enorm afgenomen. Het klinkt misschien nogal luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen, maar in Azië is het een culinair hoogstandje wat je zo voorgeschoteld kunt krijgen!
Zoals wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpaddeneieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lustopwekkend schijnt te zijn. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist door hun eieren te eten neemt hun aantal nog meer af.
Probeer zeker culinaire specialiteiten uit. Maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand.
Wat mag wel?
Als je een beetje alert ben op de ingrediënten van je maaltijd kun je prima in lokale restaurants en bij lokale stalletjes gaan eten. Het is zelfs aan te raden, want op die manier komt het geld wat je uitgeeft terecht bij de lokale bevolking. Gelukkig zijn er dan ook een heleboel lekkernijen in Indonesië die je met een gerust hart kunt eten.
Groente en fruit kun je sowieso altijd nemen en de meeste noedel- en rijstgerechten bevatten ook geen schadelijke vleessoorten. Gerechten die je zeker moet proberen zijn 'gado gado' (een groenteschotel), 'nasi gudeg' (specialiteit van Yogyakarta) en gekookt jackfruit in kokoscrème. Ook voor vegetariërs zijn er mogelijkheden te over. Als je er voor zorgt dat je altijd precies weet wat er op je bord ligt, kun je heerlijk van de Indonesische keuken genieten.