Een reis naar Indonesië betekent een tocht langs de Indonesische en Nederlandse douane. Wat mag wel en niet mee in je handbagage? En wat voor souvenirs moet je nou echt niet kopen? Hier lees je alles over de regelingen omtrent de douane in Europa en Indonesië.
Bagage
Je mag twintig kilo bagage meenemen in het vliegtuig. Sommige internationale vliegtuigmaatschappijen laten tien extra kilogram toe als je als duiker een uitrusting meeneemt. Je zult dit echter wel vooraf moeten aanvragen. Bij binnenlandse vluchten met kleine toestellen is meestal vijftien kilo toegestaan, en soms zelfs maar tien. Toch is er meestal wel wat te regelen, als je een euro per kilo bijbetaald kan je bagage vrijwel altijd mee.
Souvenirs
Het is logisch dat je graag een aandenken aan je reis naar Indonesië wilt overhouden. Hou er alleen rekening mee dat je geen souvenirs koopt die gemaakt zijn van bedreigde dier- of plantensoorten. Dit kan namelijk tot hoge boetes leiden bij de Nederlandse of Belgische douane. En het is natuurlijk ook slecht voor de natuur. In Indonesië kun je net zoals in veel andere Aziatische landen terecht voor allerlei namaakartikelen als dure merk horloges, merkkleding, parfums, illegale kopieën van dvd's, cd's en software.
De Nederlandse douane controleert de laatste jaren een stuk strenger op deze nep-goederen. Als zij de namaakprullaria vindt, loop je de kans op een hoge boete en ben je de spullen kwijt. Heb je heel veel van dit soort goederen in je bagage, dan worden niet alleen die boetes een stuk hoger, maar riskeer je zelfs een celstraf.
Regels voor je handbagage
Vloeistoffen mag je alleen in je handbagage meenemen in kleine hoeveelheden (maximaal honderd milliliter per stuk) én op de juiste manier verpakt. Dit geldt ook voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Toiletartikelen zoals tandpasta, scheerschuim, haargel, lipgloss, mascara, deodorant en crèmes vallen hieronder.
Dit zijn de regels voor vloeistoffen in je handbagage:
- Je kunt alleen nog vloeistoffen en gels meenemen in verpakkingen van niet meer dan honderd milliliter.
- Deze verpakkingen mogen alleen worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.
- Per persoon is één doorzichtige plastic zak toegestaan.
- De doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan een liter.
- De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn.
- Je kunt een geschikte doorzichtige plastic zak van thuis meenemen, maar je krijgt ze ook op het vliegveld.
Altijd toegestaan:
- Babyvoeding die je tijdens de hele reis nodig hebt.
- Medicijnen die nodig zijn tijdens de reis.
Medicijnen
Vloeibare medicijnen, die een passagier nodig heeft voor de duur van de reis, zijn toegestaan in de handbagage in grotere hoeveelheden dan honderd milliliter. Op verzoek van de douane, moet de passagier een doktersrecept kunnen overhandigen en aan kunnen tonen dat de medicijnen op naam staan. Naast medicijnen mogen ook (vloeibare) koelelementen voor een veilig medicijntransport mee.
Dieetvoeding
Vloeibare dieetvoeding (bijvoorbeeld voor lactose/gluten-allergie) mag voor de duur van de reis in hoeveelheden boven de honderd milliliter in de handbagage vervoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan soja-producten.
Babyvoeding
Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de honderd milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. Gekookt water (om te mengen met babymelk in poedervorm) in hoeveelheden boven de honderd milliliter is echter niet toegestaan in de handbagage. Check bij de luchtvaartmaatschappij of je aan boord het benodigde water voor de baby kan laten koken.
Aankopen op de luchthavens en aan boord
Na de ticket- en/of paspoortcontrole kun je op de luchthavens en in het vliegtuig nog steeds (taxfree) aankopen doen. Vloeistoffen en gels die je ná de ticket- en/of paspoortcontrole of in het vliegtuig hebt gekocht, worden door de winkel of aan boord - wanneer nodig - voor u verpakt en verzegeld. De zegel is één dag geldig. Als je op een volgend vliegveld moet overstappen, mag je de zegel niet verbreken tot je op je eindbestemming bent aangekomen.
Bij de handbagage controle moet je alle vloeistoffen apart aanbieden. Voor de doorzichtige plastic zak geldt dat de verpakkingen er gemakkelijk in moeten passen en de zak gesloten is. Ook jassen, colberts en grote elektrische apparaten, zoals laptops, moet je apart aanbieden bij de handbagage-controle.
Kijk voor de laatste informatie op Schiphol.nl.