Indonesië kent tal van festivals, waarvan de meeste regionaal gevierd worden. Deze lokale festivals staan vaak in het teken van goden. Zo brengen Balinezen offers aan hun voorouders en de god Dharma.
Ook de Tenggerezen brengen offers tijdens het beroemde Kasada festival. Zij brengen deze offers naar de krater van de vulkaan Gunung Bromo om te voorkomen dat deze uitbarst.
Naast deze religieuze festivals zijn er vele andere soorten feesten. Zo is er jaarlijks in de Baliem Vallei een bijeenkomst tussen verschillende Papuastammen. Zij bootsen oorlogsverhalen na en geven dansvoorstellingen.
Op de stranden van Manado wordt het relaxte Beach Festival gevierd. Dan kun je genieten van lokale en internationale muziek en meedoen aan sportwedstrijden.
Waisak Festival - Borobudur, Java
Indonesië kent een groot aantal godsdienstige festivals en leuke is het Waisak Festival bij de Borobudur op Java. Het is een boeddhistisch festival dat elk jaar in mei tijdens volle maan gehouden wordt.
Het festival Waisak viert de geboorte, verlichting en de dood van Boeddha. Het festival wordt gehouden in Borobudur, één van de eerste bedevaartplaatsen van het land. Deze heilige plaats van de boeddhisten is ook een van de highlights van Indonesië.
De Borobudur is een reusachtige boeddhistische tempel. De muren van de tempel worden versierd met afschilderingen van koningen, priesters, strijders, optochten, olifanten en dansers . Het snijwerk aan de bovenkant schildert mensen af die het onderwijs van Boeddha volgden.
Het Waisak festival bij de Borobudur bestaat uit een bedevaart aan de heilige plaats. De monniken kleedden zich in saffraankleurige gewaden voor een wandeling van acht kilometer van Mendut naar Borobudur. Ze dragen tijdens deze wandeling, die 's avonds begint, kaarsen en oranje bloemen als offers met zich mee.
Zodra de maan de buitenkant van de tempel verlicht, steken de monniken de kaarsen aan en beginnen ze met het zingen van heilige liederen. Daarnaast bidden en mediteren zij. De heilige ceremonie staat bekent om zijn spiritualiteit en kalmte. Zo wordt de de ware essentie van de boeddhistische godsdienst gesymboliseerd.
Galungan Festival - Bali
Het Galungan Festival is het belangrijkste feest dat op Bali gevierd wordt. Het festival wordt op het hele eiland om de 210 dagen gehouden, ter afsluiting van het Balinese kalenderjaar. Men gelooft dat tijdens deze periode (tien dagen) de geesten van voorouders naar huis keren om het feest met hun geliefden te vieren. Om de geesten te verwelkomen wordt er gebeden en offers gebracht. Familieleden van overledenen die niet gecremeerd, zijn brengen hun offers op het kerkhof.
De Balinezen geloven ook dat tijdens Galungan goden zoals Sanghyang Widi, de oppergod, naar aarde afdalen om het feest te vieren. Het feest is zo belangrijk voor de Balinezen omdat het de overwinning van Dharma (deugd) op Adharma (het kwaad), symboliseert. Galunagan betekent dan ook: wanneer de Dharma wint.
Galungan begint officieel op een woensdag, maar de meeste Balinezen beginnen een dag eerder al. Op dinsdag is de hele familie bijeen om voorbereidingen te treffen; er wordt gekookt en offers klaar gemaakt.
De vrouwen zijn soms al dagen bezig met het weven van banten: offers gemaakt van kokosnoot.
De mannen gaan 's ochtends vroeg samen met omwonende mannen op pad om een varken te slachten, soms worden er ook kippen geslacht. Het vlees wordt samen met verschillende groentes aan spiesen geregen. Alle gerechten worden bereidt om later in de familietempel te bakken en te offeren.
Tijdens het festival hangen Balinezen een penjor op, om de ingang tot het familie erf aan te geven. Een penjor is een versierde bamboe stok en op de dinsdag voor het festival is het hele eiland versierd met deze stokken.
Op de eerste dag van het festival trekken de Balinezen massaal naar hun geboortegrond. Dit kan betekenen dat zij naar de andere kant van het eiland moeten reizen. Daar aangekomen brengen zij offers in de familietempel, maar ook in de dorpsstempel.
Op de overige dagen van het feest bezoeken zij hun familieleden en vrienden, veelal gekleed in hun beste kleren. Deze dagen hebben een ontspannen sfeer en veel Balinezen zijn in de bergen te vinden waar zij picknicken en genieten van vakantie.
De laatste dag van het tiendaagse festival van is de belangrijkste dag. Kuningan, is de climax van tiendaagse Galungan, en dient ook als het einde van de vakantieperiode. Kuningan is een dag voor gebed, en een speciale rituele ceremonies worden voor de geesten van de Balinese voorvaderen gehouden. Op deze laatste dag verlaten de goden en geesten Bali weer.
Baliem Festival - Papoea
Voor veel toeristen is dit festival dé reden om Papua te bezoeken. Tijdens het Baliem Festival, dat meestal half augustus gehouden wordt, spelen de Papua's oorlogsverhalen en rituelen na.
Om mee te doen aan het festival komen verschillende stammen naar het festivalterrein dat zo'n 35 km buiten Wamea ligt. In de Baliem Vallei wonen de Dani, Lani en Yali clans, zij doen actief mee aan het festival door een afgezant te sturen. Deze neemt traditionele attributen, kotekas (peniskokers), kunst en handgemaakte producten mee. De drie clans die in de Baliem Vallei wonen hebben verschillende gelaatstrekken, cultuur en een unieke levensstijl.
De stammen geven hun identiteit en cultuur weer door optredens, voorstellingen en verhalen. De verschillende stammen zijn aan hun lichaamsbouw en kotekas te herkennen.
Zo draagt de Dani alleen een smalle koteka, de Lani een grotere omdat hun lichaam breder en grotes is dan die van een Dani en de lange slanke Yani draagt een rotan riem draagt met koteka.
Tijdens het festival voeren de Papua's oorlogsverhalen uit het verleden op. Hoewel de verhalen simpel zijn (een woordenwisseling vormt het begin van een oorlog) leveren ze een hoop geschreeuw en enthousiasme op bij het publiek. Toch zal blijken dat de Papua's in het publiek lang niet zo stoer zijn als zij zich voordoen. Ze zullen niet meedoen aan de gevechten en wanneer een pijl richting het publiek geschoten wordt stuiven zij ervandoor.
Tussen de 'gevechten' door wordt er gedanst en races tussen varkens gehouden.
Kasada Festival - Java
Het festival Kasada wordt jaarlijks gehouden bij de vulkaan Gunung Bromo, één van meest mooiste en meest indrukwekkende plaatsen van Java. Duizenden Tenggerezen komen naar de vulkaan om offers te brengen aan Betoro Bromo, god van Bromo.
Kasada is de naam van de twaalfde maand van de Tenggerese kalender en in deze maand wordt het festival gehouden. Dit betekent dat het festival in februari of maart van ons kalenderjaar gehouden wordt.
Voordat de menigte de weg naar de krater aflegt, worden en rituele gebeden en traditionele opvoeringen gehouden. Aan de voet van de vulkaan worden de offers, groenten, fruit, kip en soms stieren of (levende) buffels, gezegend door een priester, die de wensen van de aanbidders doorgeeft aan Betoro Bromo.
De boeren, die hopen op vruchtbare aarde om hun groenten te kweken, zijn de belangrijkste deelnemers van het festival. Duizenden gelovigen komen uit het omringende gebied naar de vulkaan toe. Bij middernacht klimmen de aanbidders in een lange en spectaculaire optocht naar de rand van de krater. Onderweg fluisteren zij hun wensen aan de luistergod van Bromo. Vervolgens werpen zij hun offers in de krater van de vulkaan. Zij dalen de berg af in de hoop dat de god van de vulkaan hun gebeden heeft gehoord en hen in de komende maanden zal verhoren.
Hoewel Mont Bromo sluimerend is, kunnen er soms nog zwaveldampen te zien zijn die uit de kraters komen. Wanneer locals het geronk en gebrom van de krater horen, snellen zij naar de krater om offers te brengen. Er wordt dan ook wel gezegd dat Kasada gevierd wordt om er voor te zorgen dat de heilige berg niet uitbarst.
Manado Beach Festival - Sulawesi
Manado, de hoofdstad van Sulawesi is populair door het ecotoerisme, duiken, snorkelen en andere watersporten. Maar Manado is ook geliefd vanwege de leuke festivals en evenementen.
Eén van deze festivals is het Manado Beach Festival dat mensen van over de hele wereld naar Sulawesi lokt.
Manado Beach Festival is een van de populairste evenementen in Indonesië. Het festival duurt een week en lokale kinderen én volwassenen wachten het gehele jaar op het fabelachtige feest.
Het festival wordt gehouden om de verjaardag van de stad te vieren. Bezoekers en locals nemen enthousiast deel aan het feest en iedereen is welkom. Voor buitenlanders is het festival aan te raden vanwege de traditionele kunsten, zoals marionetten, poppen, Indonesisch textiel, beeldhouwwerken, schilderijen en andere inheemse spullen. Deze producten geven een goed beeld weer van de authentieke Indonesische cultuur.
Op het festival treden lokale en internationale artiesten op. De locals maken romantische, melodieuze muziek. In het publiek vind je jonge kinderen die net als hun ouders mee tappen op het ritme van de muziek en genieten van het feest. Tijdens het festival worden verschillende sportwedstrijden georganiseerd. De meest beoefende sport van het festival is duiken.
Langs het strand zijn voedselstalletjes te vinden waar je heerlijke lokale gerechten kunt kopen. Manado Beach Festival is een typisch ´feel good´ festival waar je heerlijk kunt relaxen en samen met échte locals kunt genieten van muziek en sport.