Ubud is het culturele hart van Bali en een heerlijke plek om een paar dagen door te brengen. De stad ademt de Balinese cultuur en je kunt hier uren wandelen. Er zijn winkeltjes, tempels, restaurantjes, musea, natuur en het populaire Monkey Forest. Op een strand na heeft Ubud alles!
De naam Ubud stamt af van het Balinese woord ubad (medicijn), een kruid met helende eigenschappen die langs de nabijgelegen rivier Oos groeit. Eigenlijk is de stad een verzameling van kleine dorpjes en Ubud heeft dat dorpsgevoel ondanks de ruim 60.000 inwoners nog steeds weten te behouden. Je kunt de stad makkelijk te voet verkennen en hoewel het toeristisch is, heb je toch het gevoel in het 'echte' Bali te zijn.
Winkels en markten
Als fervente shopper mag je Ubud niet missen. Je hebt veel keus uit cadeaushops, kledingzaakjes en antiekwinkeltjes en je kunt hier natuurlijk ook terecht bij de verschillende galerieën voor mooie traditionele kunstwerken. De meeste winkels vind je bij de Jalan Raya, Jalan Hanoman en Monkey Forrestroad.
Ambachtsdorpen
In de tijd dat de radjas nog over Bali heersten concentreerden zij de ambachten in verschillende dorpen. Per dorp werden de specialistische vaardigheden van generatie op generatie doorgegeven. De indeling van deze dorpen, die je langs de drukke verkeersweg van Denpasar naar Ubud vindt, is nog altijd dezelfde gebleven. In Batubalan, een druk verkeersknooppunt, worden beelden, friezen en ornamenten gemaakt van de zachte steensoort paras. Sukawati staat bekend om zijn windklokken, poppen, rietwerk en sieraden. Celuk is een must voor de goud en zilver liefhebber. Er zijn een aantal grote galerijen maar je bent goedkoper uit in de zijstraatjes.
Het dorp Batuan is sinds de jaren dertig een kunstenaarscentrum waar een eigen schilderstijl is ontwikkeld. Even richting het oosten vind je de dorpen Belega en Bona waar de inwoners zijn gespecialiseerd in bamboe en vlechtwerk. Bona is ook de plaats waar de bekende kecak-dans is ontwikkeld. Als je weer verder gaat, kom je uiteindelijk in het dorp Mas terecht. Het is beroemd is door zijn houtsnijwerk en maskers.
Eten en uitgaan
Aziatische, Balinese of westerse keuken, in Ubud heb je het allemaal. Ook op het gebied van uitgaan kun je je hier goed vermaken in één van de vele sfeervolle tentjes met livemuziek. Daarnaast is Ubud ook zeker de plek om een traditionele dansvoorstelling te bezoeken. Pak je liever een filmpje? In een aantal cafés en barretjes worden vaak de nieuwste bioscoopfilms vertoond op grote televisies. Kijken is gratis (maar een drankje is natuurlijk wel gepast) en het aanbod is gevarieerd.
Banjarbuffet
Voor een echt feest moet je een banjarbuffet meemaken. In de verschillende dorpen rondom Ubud worden regelmatig op het dorpsplein buffetten georganiseerd. Het doel hiervan is om fondsen te werven voor bijvoorbeeld de restauratie van een tempel, de aanschaf van een gamelanorkest of iets anders waar het dorp bij gebaat is. Het bekendste buffet wordt gehouden op nieuwjaarsavond in het centrum van Ubud. Tot in de vroege uurtjes wordt er gedanst en toeristen zijn altijd welkom.