Duiken en snorkelen is op Bali een absolute aanrader. Vanaf het plaatsje Sanur in in het zuiden van Bali kun je duiken bij Nusa Lembogan. Rond het eiland zijn fantastische duik- en snorkellocaties. Het rif is hier nog grotendeels intact en er zijn veel grote zeedieren, zoals schildpadden, reuzenmanta's en zonvissen.
Nusa Lembongan
Bij Nusa Lembogan ligt ook de Ceningan muur, één van de diepste natuurlijke kanalen ter wereld waar allerlei vissoorten op af komen. Bij Sanur kun je trouwens ook duiken, maar hoewel het visaanbod groot is, is het niet de mooiste locatie. Als je pas een duikcursus hebt afgerond of je hebt al een tijdje niet meer gedoken, dan is dit wel weer een fijne oefenspot.
In het oosten van Bali kun je bij Padangbai veel verschillende koraalsoorten zien, daarnaast zijn hier veel haaien en schildpadden. In de buurt van Padangbai ligt ook het populaire duikplaatsje Candidasa. Vooral voor de ervaren duiker is dit door de pure drop-off een uitdaging. De koraalriffen zijn steil en de stromingen sterk, een onvergetelijke duikervaring.
Liberty
Aan de noordoostkust van Bali ligt het kleine dorpje Tulamben. Het dorpje ziet er misschien niet al te uitnodigend uit, maar onderwater staat je een unieke ervaring te wachten. Dertig meter van de kust ligt een vrachtschip dat nog stamt uit de Eerste Wereldoorlog, de Liberty.
Het vrachtschip is op 11 januari 1942 tot zinken gebracht door Japanse torpedo's. In het verleden is tevergeefs geprobeerd het wrak te lichten. Eigenlijk lag de liberty een stuk dichter bij de kust, maar door de uitbarsting van Gunung Agung in 1963 is het opgeschoven naar de huidige locatie. Toch kunnen ook snorkelaars makkelijk naar het wrak toe zwemmen om de honderden fluorkleurige vissen te zien.
Noordwest-Bali
In de wateren van Bali Barat National park in noordwest-Bali vind je ook bijzondere duikspots. Eén van de grote trekpleisters van het park zijn de koraalriffen. Omdat deze koraalriffen ernstig bedreigd werden door vervuiling en destructieve visserijmethodes, worden ze nu beschermd door de Friends of the Reef campagne. In 1998 werden er wel 110 soorten koraal geregistreerd rond de zee in Bali Barat, die behoren tot 18 verschillende koraalfamilies.
Vlak uit de kust van National Park Bali Barat ligt Pulau Menjangan: een klein eiland en een waar duikparadijs. De zachte stroming voert je over en langs de Coral Gardens, een muur van koraal tot wel 40 meter diep. Je wordt meegenomen in een wereld vol kleurig koraal, talloze nemo's, inktvissen en zeepaardjes.
Gilimanuk Bay
Ondanks dat Bali Barat vooral bekend staat om het prachtige 'muurduiken' bij Menjangan, is er in de westelijke punt van het nationale park nog een andere bijzondere duikspot te vinden: Gilimanuk Bay. Het water is hier ijskoud, maar zit vol met zeldzame en bijzondere dieren, zoals 'frogfishes', speciale soorten schorpioenvissen en naaktslakken, en nog veel meer. Wat deze plek vooral bijzonder maakt, is dat je niet duikt boven koraal, maar boven fijn zwart en grijs vulkanisch zand en puin. Rottend hout, sponzen en stukken metaal zijn perfecte plekken voor de vissen om zich in te verstoppen.
Als je hier wil gaan duiken, is het handig om een bootje te huren. Vraag de kapitein dan om je naar de beste duikplekken te brengen. Zo is er een plekje waar de zeldzame, kleurrijke Mandarijnvissen voorkomen. Ook nachtduiken hier zijn zeker een aanrader!