Accommodatie Indonesie

Accommodatie Indonesie

Indonesië heeft ontelbaar veel accommodatie mogelijkheden, van topklasse resorts op privé-eilanden en van onofficiële hotelkamers in het huis van een dorpshoofd tot donkere hokjes waar alleen een matras in past. De prijzen variëren door het hele land, maar over het algemeen is Indonesië ook op dit gebied één van de goedkoopste landen van Zuidoost-Azië.

Je kunt eigenlijk overal wel terecht voor een slaapplaats tijdens je reis. Dat is maar goed ook. De afstanden tussen de eilanden en plaatsen zijn vaak enorm. De Indonesische gastvrijheid ontdek je wanneer je in een afgelegen dorpje zonder hotel strandt, het dorpshoofd zal in de meeste gevallen de zorg voor jou persoonlijk op zich nemen.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 221 reizen naar Indonesie

Losmen

Hotels zijn er in alle mogelijke prijsklassen. Het goedkoopst is een losmen (logement, of in het Indonesisch penginapan). Meestal stelt het niet meer voor dan een eenvoudige kamer met fan in een familiehotel met een gedeelde of eigen badkamer.

De badkamers zullen in een losmen even wennen zijn. Traditioneel bestaan ze uit een mandi, een grote bak water (eventueel in de badkamer gemetseld), met daarbij een plastic steelpannetje. Hoewel de bak op een bad kan lijken, moet je er niet ín staan, maar ernaast. Je zeept je in en gooit vervolgens een pan koud (en aan het einde van de dag soms: warm) water over je heen. Als je klaar bent, vul je de mandi weer voor de volgende gebruiker.

Ook de wc's hebben hun gebruiksaanwijzing. Er zijn hurk-wc's en 'gewone' wc-potten, maar ook op de potten wordt vaak gehurkt. Kijk niet raar op als er geen wc-papier aanwezig is, waarschijnlijk is er namelijk wel een waterslang of mandi met waterpannetje. Het vergt enige oefening, maar uiteindelijk is het wel hygiënisch. Je hurkt en met het pannetje of de waterslang in je hand was je je, met je linkerhand, schoon. Vandaar dat het in Indonesië ook niet gebruikelijk is om iets met links aan te geven.

Hoewel de meeste losmen's meestal niet zoveel voorstellen, zijn ze wel erg goedkoop. Een simpele kamer kost soms één euro en over het algemeen zijn ze niet duurder dan een tientje. Vraag of je van tevoren een kijkje mag nemen in de kamer, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Wil je toch een beetje meer luxe? Kies dan voor een wisma. Deze hotels, die vaak door Chinezen gerund worden, zijn iets comfortabeler en daarmee ook iets duurder, maar nog steeds erg goedkoop.

Hotels en Resorts

In de meeste grote steden en bij toeristische attracties is er genoeg keuze uit luxueuze hotels. Ze voldoen aan de Westerse standaard, met airco, Westerse badkamers en televisie. Toch vind je ook in deze categorie enorme kwaliteitsverschillen.

Voor top-resorts moet je toch eigenlijk wel op Bali zijn. Vooral in Seminyak, in het zuiden van het eiland, is het aangenaam vertoeven. Paradijselijke stranden, heerlijk eten, de beste service, de hele dag door massages en baden gevuld met bloemen. Al je dromen kunnen werkelijkheid worden, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Ook internationaal bekende hotelketens hebben in Indonesië voet aan de grond gekregen. Zo heb je het Hyatt, Hilton, Ritz-Carlton en Sheraton. Prijzen voor deze kamers variëren sterk en dat is vaak weer afhankelijk van de faciliteiten. In het laagseizoen kunnen ze aantrekkelijke aanbiedingen hebben.

Mocht je nou in het geld zwemmen, dan heeft Indonesië nog wel een unieke vakantie-accommodatie. Je kan namelijk niet alleen een privé strand huren, maar ook een privé-eiland met alles erop en eraan.

Geen slaapplaats

Ben je een echte avonturier? Dan kom je misschien wel eens in een plaats terecht waar geen officiële slaapplaatsen te krijgen zijn. Geen reden voor paniek: de Indonesiërs staan bekend om hun gastvrijheid en de bewoners zullen je waarschijnlijk hartelijk ontvangen.

Vraag in zo'n geval altijd naar de kepala dasa, het dorpshoofd. Meestal zal hij de zorg voor jou persoonlijk op zich nemen, met een slaapplaats en een warme maaltijd. Het is een geweldige manier om in contact te komen met de locals en waarschijnlijk zul je ook in korte tijd veel dorpsbewoners ontmoeten. Nieuws in kleine dorpjes reist snel en een onbekende Westerling is nieuws, dus verwacht veel aandacht.

Het is aan te raden om een klein cadeautje (kreteksigaretten, een souvenir of iets lekkers) mee te nemen als bedankje en biedt altijd aan om voor de overnachting te betalen. Bij afscheid doet een visitekaartje het ook erg goed. Hoewel het dorpshoofd waarschijnlijk nooit op bezoek zal komen, zal hij het met trots bewaren.

Mocht je nou echt geen slaapplaats kunnen vinden, klop dan aan bij het plaatselijke politiebureau.

Kamperen

Kamperen is in Indonesië eigenlijk niet aan te raden. Er zijn vrijwel geen kampeerplekken en mocht je het wel doen, dan kun je het beste uit het zicht van anderen blijven. Anders ben jij de show van de avond: wat doet die 'rijke' westerling in zo'n raar tentje??

Mocht je wel een afgelegen rustig plekje hebben gevonden, pas dan weer goed op voor gevaarlijke dieren en muggen, daarnaast moet je ook altijd rekening houden met regen. Bescherm je dus goed!

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner