My name is Wayan!
“Hello, my name is Wayan!” De receptionist van onze accommodatie net buiten Ubud kijkt ons vrolijk aan. Ik kijk wat verbaasd terug. Wayan gaat echter onverstoord verder met zijn werk. Hij overhandigt ons de sleutels van onze kamer en vraagt om assistentie bij onze bagage.
Mijn verbazing vergroot omdat de opgeroepen hulp uit twee piepkleine vrouwtjes bestaat die onze veel te grote backpacks op hun hoofd drie trappen omhoog dragen. Meerdere malen proberen we de tassen van hen over te nemen maar dit wordt niet geaccepteerd.
Als we vanaf ons privéterras uitkijken op de prachtige omgeving begint de naam Wayan weer door mijn hoofd te spoken. Ik vraag mijn vriendje of hij het ook niet opmerkelijk vindt dat iedereen hier Wayan lijkt te heten. “Tsja”, mompelt hij. “Het zal wel een heel populaire naam zijn”. Ik leg me daar voor de rest van de dag dan ook maar bij neer.
De volgende dag staat receptionist Wayan al vroeg klaar om ons een dag op sleeptouw te nemen. Na een uurtje praten over koetjes en kalfjes komt mijn ‘Wayan-vraagstuk’ weer omhoog en ik leg het voor aan ‘onze’ Wayan. Hij legt ons uit dat elk eerste kind op Bali de naam Wayan, wat ‘de meest volwassene’ betekent, krijgt. Als ik hem vraag of dit niet tot ongelofelijke chaos leidt onder de kinderen op school kijkt hij me aan of ik gek ben. “Natuurlijk niet, we verzinnen er gewoon een bijnaam bij.”
Maar hoe weet je nu of je met een man of vrouw te maken hebt? Ook daar is iets op gevonden! Bij de mannen zet men er een ‘I’ voor, bijvoorbeeld ‘I Wayan’, en in het geval van een vrouw wordt dit ‘Ni Wayan’.
De namen Wayan, Made, Nyoman en Ketut horen bij laagste kaste van de Balinese samenleving, de Sudra Kaste. Als mensen uit deze kaste op straat praten met iemand uit een hogere kaste dienen zij ‘hoog Balinees’ te spreken. Ik vroeg me eerder af hoe je in godsnaam kunt weten wanneer je dit moet toepassen, maar dat werd me door de uitleg over het namensysteem geheel duidelijk. Met dank aan het systeem hoor je aan iemands naam uit welke kaste deze persoon afkomstig is. Dit maakt het makkelijk om te bepalen welke vorm van het Balinees je moet spreken naar die persoon toe. Of ik het eens ben met het kastensysteem in het algemeen? Niet echt, maar het is cultuur.
Ik heb de rest van de reis in ieder geval genoten van mijn zelf bedachte spelletje, ‘Hoeveelste kind is dit?!’
Over Brenda
Ik ben een 29-jarige kwebbelkous met een passie voor reizen, cultuur en religie. Daarnaast ben ik een tikje impulsief en heb ik een belachelijke angst voor ongevaarlijke beestjes. Dit laatste weerhoudt me er echter niet van om te reizen!
Van kleins af aan heb ik altijd de wens gehad om een reis te maken naar Indonesië. De voornaamste reden hiervoor was de geschiedenis van mijn opa, die als soldaat diende in Nederlands-Indië. In onze typisch Hollandse familie was dankzij mijn opa de Indische keuken ook altijd goed aanwezig.
Na jaren reizen door andere landen kreeg ik vorig jaar eindelijk de kans om voor drie weken af te reizen naarBali & Gili Trawangan. Een prachtige reis met geweldige ervaringen. Geen doorgewinterde Indonesië reiziger dus, maar iemand die alles voor het eerst heeft ervaren. Voor Indonesië.nl blog ik dan ook graag over de 'eerste keer' Indonesië!