Sjoerd en Betty Moedertempel Besakih

Moedertempel Besakih

door Sjoerd en Betty

Vanuit het dorp Besakih wandelt u de heuvel op naar de moedertempel Besakih die op duizend meter hoogte ligt. De tempel is de grootste van Bali. Mensen die er niet komen om te bidden, worden niet tot het complex toegelaten maar, u kunt er niettemin een goede indruk van krijgen via de open poort. 

Men is je graag van dienst als je iets wilt weten of als je even verder wilt kijken. Wij hebben het hele complex mogen bekijken en men had ook alle tijd voor ons, van heden tot de geschiedenis, alles werd verteld omtrent deze schitterende tempel. 

In februari 1963 zijn de gelovigen druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de Eka Dasa Rudra, het grootste offerfeest in Bali, dat eens in de honderd jaar wordt gehouden.    

Een priester zei dat het as uit de vulkaan een heilig voorteken was ter zuivering van de Pura Besakih en dus gingen mensen gewoon door met de voorbereidingen voor het feest. Tegen de tijd dat het grote offer zou worden gebracht, kwamen er grote dikke rookwolken uit de vulkaan tevoorschijn. Kort daarop volgde een enorme explosie. Duizenden mensen kwamen om het leven – mede door de erop volgende hongersnood en besmettelijke ziekten – en hele dorpen werden verwoest. De schade aan de tempel zelf bleef beperkt.

Pura Besakih is naar alle waarschijnlijkheid een uit terrassen bestaand heiligdom. Reeds in de achtste eeuw werd op deze plaats gebeden en werden er offers aan de god van de Ganung Agung gebracht. In een periode van ruim duizend jaar is het heiligdom uitgegroeid tot het huidige terrein met meer dan tachtig tempels verdeeld over tweeëntwintig  hoofdcomplexen. Veel complexen dateren uit de veertiende tot de achttiende eeuw.

Inscripties geven aan dat hier rond 1007 een belangrijke plechtigheid moet hebben plaatsgevonden. Begrafenisrituelen voor koningin Mahendradatta, gemalin van Udayana, die een jaar tevoren was overleden.

In de vijftiende eeuw was Pura Besakih de staatstempel voor de dynastie van de Gelgelklungkung. Tegenwoordig is het de staatstempel voor de provinciale en nationale regeringen, die alle onderhoudskosten dekken.

Het heiligste gedeelte van dit tempelcomplex is Pura Penataran Agung, die zich met hoog oprijzende meru verheft boven de terrassen op de helling. Op het binnenhof bevinden zich drie schrijnen die zijn gewijd aan drie verschijningen van god, Vishnu, Brahma en Shiva.

Eenmaal aangekomen zoeken we een plekje op het parkeerterrein en zien dat er veel belangstelling is voor Pura Besakih. Het is hier druk met taxi’s en er is weer van alles te koop, zoals kleding, sarongs, fruit en souvenirs.

Het complex laat veel vlaggen en parasols zien maar ook schitterende bloemen, bomen en struiken. We zien gaandeweg ook veel ceremonies wat een mooi kleurrijk geheel is. Ook zien we vlak voor ons een offering, een varken wordt ter plekke dood gemaakt en ze laten hem nog even liggen. Het lijkt hard maar het past hier, men doet het niet op een wrede manier.

De Besakih Tempel is een fantastisch mooi complex wat we zeker nog eens gaan opzoeken. Voor deze trip moet je zeker een dag uittrekken. En denk erom, een sarong is verplicht. 

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl