Sjoerd en Betty Kuta (1)

Kuta (1)

door Sjoerd en Betty

Een dynamische badplaats gelegen aan een van de mooiste stranden van Bali waar dagelijks iedereen in verrukking raakt over de weergaloze zonsondergang! Het Kuta strand verblindt het zuidelijke Tuban met de noordelijke uithoek van Legian. Kuta zelf heeft veel gezellige drukte met winkeltjes, marktjes, eethuisjes en bars te midden van de hotels die een oase van rust vormen. Surfers kunnen hier hun hart ophalen, maar ook andere takken van watersport worden hier aangebeden. Kuta is het bruisende hart van Bali met een levendig straatbeeld en een zeer uitbundig uitgaansleven. Kuta leeft! Je vindt hier het beroemdste strand van Bali. Het verhaal gaat echter dat de godin van de zee hier elk jaar tenminste een slachtoffer eist (men staat hier niet meer bij stil maar vroeger was Kuta een leprozenkolonie/slavenstation). Ook zou de grond hier niet vruchtbaar zijn. Maar Kuta is ook een stad om nog eens terug te komen, het is wel een stad die blijft trekken.

Kuta is eigenlijk een beetje on-Aziatisch met haar vele terrassen en onvergetelijke straatbeeld. Bovendien kun je heerlijk door het stadje struinen en shoppen in de vele winkeltjes en internationale outlets. Door het altijd warme weer en de bruisende sfeer heeft Kuta iets heel aparts en de avonden zijn hier dan ook lang. Deze stad is vooral zeer geliefd bij de jeugd.

Voor velen is de hectiek en levendigheid van Kuta verslavend, er is altijd wel iets te beleven. Zo kwamen wij zo vanuit het niets een ceremonie tegen midden in het centrum. Doordat de stoet tot stilstand kwam, raakten we in gesprek met de man die het geheel leidde. Het ging hier over een crematie die aan het strand gehouden zou worden. Hierop werden we meteen uitgenodigd om mee te gaan. We hebben hier gehoor aan gegeven en zijn meegegaan in de stoet. Een crematie op Bali gaat dus toch wel heel anders dan in Nederland. Het is daar toch allemaal wat vrolijker en er wordt niet gehuild. Er wordt van uitgegaan dat de overledene een goed leven heeft gehad.

Aan het strand is de voorbereiding al helemaal getroffen en het lijk zal hier worden verbrand. Het lijk is gehuld in een witte doek en wordt in een soort kist van bamboe gelegd. Er staat een grote gasfles bij en die is weer verbonden met twee grote branders. Het is best wel een luguber gezicht, maar het is hier de normaalste zaak van de wereld. De overblijfselen gaan de zee in met wat offers.

Het strand van Kuta is drukker dan Sanur. Ons is verteld dat Sanur de badplaats is, maar dat was vele jaren terug. Hier wordt ook levendige handel gedreven van de meest uiteenlopende dingen. De gekste dingen zijn hier te koop, denk daarbij bijvoorbeeld aan een kruisboog. Maar ook mooi houtsnijwerk, wayang poppen, t-shirts en sarongs worden hier aangeboden. Of je komt een ijsverkoper. Dit ijs is echter alleen voor de locale bevolking, voor ons is dit niet goed. Ook de pinda kun je in trosjes kopen of wat te denken van een suikerspin, sieraden, of je haar hier te laten doen? Niets is te gek. Hier kun je zelfs nog vrij op het strand kopen, in Sanur is dit verboden (al wordt het wel zo nu en dan gedaan). Denk dan aan vruchten, messen en VOC-munten. Het is wel begrijpelijk dat verkoop op het strand verboden is, maar ook deze mensen moeten eten. In de winkelstraten mag ook geen waar aangeboden worden. Hier controleren ze vrij streng op, maar we hebben het wel zien gebeuren (Time Sharing zien we wel).

Over Sjoerd en Betty

Sjoerd (55) en Betty (53) Flameling zijn gek van reizen. Toen ze hun tocht in Australië afsloten met  een tripje naar Bali, verloren ze hun hart aan Indonesië. Sinds die keer komen ze regelmatig terug naar dit prachtige land.

Waarom? Vanwege de vriendelijke en behulpzame bevolking, de paradijselijke sfeer en het groene en rustige landschap. Het verkeer is chaotisch en mensen proberen je van alles te verkopen, maar ook dat hoort bij de cultuur. Volgens de Flamelingen is het door dit alles net of Indonesië je pakt.

Ze willen maar al te graag hun verhalen en ervaringen op Indonesie.nl delen. ‘Wat we allemaal hebben meegemaakt is onvoorstelbaar.’

Specialisten Indonesië

Meer Indonesie.nl