Batur is een gebied met imposante vulkanische pieken rond een diepblauw kratermeer. Het ontstond 30.000 jaar geleden door de uitbarsting van een gigantische vulkaan. De enorme rand van de buitenste krater heeft een lengte van 13,5 bij 10 kilometer, met in het midden de nog steeds actieve Gunung Batur van 1.717 meter hoog.
Een doorgaande weg loopt langs de westkant van de krater. De tientallen 'panoramische restaurants' aan deze weg bieden schitterende vergezichten. Een zijweg geeft toegang tot het kratermeer, Danau Batur. Geen wonder dat dit een van de meest populaire toeristische bestemmingen van Bali is.
Kintamani
Honderden dagjesmensen komen lunchen in het dorp Penelokan aan de kraterrand, maar je kunt ook de dorpjes aan het meer verkennen, er vervolgens overnachten om bij zonsopkomst de Gunung Batur te bedwingen, de meest beklommen berg van Bali.
De klim is niet zwaar. De regio Batur wordt ook wel Kintamani genoemd, naar een van de drie hoofddorpen aan de kraterrand.
Warmwaterbronnen
Je kunt in die dorpen accommodatie vinden en een gids voor de klim, maar de meeste mensen overnachten beneden bij het meer, meestal in Toya Bungkah, tevens startpunt voor de klim. Na alle inspanningen kun je bijkomen in de nabijgelegen warmwaterbronnen.
Je kunt ook hotels vinden in Kedisan aan het meer. Deze plaats is tevens vertrekpunt voor bootreisjes naar de Bali Aga-begraafplaats in Trunyan. Ten zuiden van Kedisan ligt de heerlijk rustige plaats Buahan. Songan, aan de noordkant van het meer, is startpunt voor wandelingen naar de kraterrand.
Mooiste uitzicht
Aan de elf kilometer lange weg langs de kraterrand liggen dicht tegen elkaar de dorpen Penelokan, Batur en Kintamani. De grote attractie is natuurlijk het uitzicht, dat het mooist is vanuit Penelokan. Het plaatselijke museum geeft informatie over de geologie en de streek en ook staan hier twee zeer belangrijke tempels.
Vanuit de grotere toeristenresorts kun je de kraterrand via georganiseerde dagtochten bezoeken, maar Kintamani ligt ook op de bus- en bemoroutes vanuit Ubud, en op de routes tussen Singaraja (Penarukan) en Denpasar (Batubulan), via Bangli.
Weg langs de kraterrand
De weg langs de kraterrand is een van de doorgaande routes tussen de noord- en zuidkust, dus er is frequent openbaar vervoer.
De shuttlebus van Perama rijdt naar de kraterrand vanuit Ubud, Kuta en Sanur, maar niet in de tegengestelde richting. In het gebied zelf rijden bemo's langs de kraterrand. Hotels aan het meer kunnen voor plaatselijk en doorgaand vervoer zorgen. Sobek organiseert fietstochten (bergafwaarts) in Batur met aansluitend vervoer naar de toeristencentra.
Praktische info
De toegangsprijs voor de regio Batur bedraagt Rp10.000 per persoon, te betalen bij loketten aan de toegangswegen vanuit Bangli en Ubud. Geld wisselen is lastig, maar er is een geldautomaat op het parkeerterrein van hotel Lakeview in Penelokan.
Denk erom dat de kraterrand op grote hoogte ligt - het dorp Kintamani ligt ongeveer 1.350 meter boven zeeniveau - dus de nachten zijn koel en een trui is geen overbodige luxe, zeker wanneer het overdag mistig is.