Duurzame accommodatie Indonesie

Duurzame accommodatie Indonesie

door Getaway Travel

Wil je in Indonesië een duurzame accommodatie boeken, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Maar waar moet je dan op letten? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de lokale cultuur.

Als zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen! In Indonesië zijn prijzen van accommodatie over het algemeen nog heel erg laag en er zijn ontzettend veel mogelijkheden.

ZELF NAAR Indonesie?

Bekijk alle 224 reizen naar Indonesie

Losmens

Losmens zijn kleine appartementjes waar je vaak gebruik maakt van een gemeenschappelijke badkamer, de mandi. Een losmen is vrijwel gelijk aan een guesthouse of een hostel. Meestal vind je alleen een grote bak water. Met een plastic steelpannetje, de gayung, kun je het water over je heen scheppen.

Het is een hoofdzonde om je in de bak zelf te wassen of je was erin te doen. Het kost je vaak niet meer dan een paar euro per nacht en ze zijn vrijwel overal in Indonesië te vinden. Doordat je de faciliteiten deelt met andere mensen, wordt er optimaal gebruik van gemaakt en blijft de schade voor het milieu beperkt. Vooral in de steden heb je veel keus. Het is niet alleen gezellig, maar ook goedkoop en niet onvriendelijke voor het milieu!

Eco-lodges

Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan is een eco-lodge misschien wat voor jou. In Indonesië zijn er mogelijkheden genoeg aan duurzame lodges die heerlijk zijn om te vertoeven maar tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Een of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.

De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een nationaal park en lijken helemaal één te zijn met de natuurlijke omgeving. Eco-lodges onderscheiden zich van normale hotels en resorts. Ze zullen op een duurzame manier omgaan met water en energie en goed geïntegreerd zijn in de natuurlijk omgeving. Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd met milieuvriendelijke materialen.

Bovendien zijn ze goed geïsoleerd waardoor er minder verwarming of airconditioning nodig is. Tot slot is het bij veel eco-lodges zo dat een deel van de toeristische inkomsten besteed wordt aan de bescherming van een nationaal park of ten goede komt aan een duurzaam project.

Eco-lodges zijn doorgaans wel iets duurder dan een reguliere accommodatie, maar ook tussen verschillende eco-lodges bestaan grote verschillen. Het ligt er maar net aan hoe luxe je het wilt hebben. En een aantal nachtjes in een lodge, waar je ultiem kunt genieten van de rust, de natuur en de exclusiviteit is het geld dubbel en dwars waard!

Als je op zoek bent naar een eco-lodge is het handig om een kijkje te nemen op de site van Eco lodges Indonesia. Daar vind je een groot aantal eco-lodge die op een duurzame manier te werk gaan en op een bepaalde manier een bijdrage leveren aan natuurbehoud en/of ontwikkelingsprojecten voor de lokale bevolking.

Een voorbeeld van een eco-lodge is het Bajo Komodo Eco Lodge in Labuan Bajo op het eiland Flores. Deze lodge heeft zijn duurzaamheid te danken aan de milieuvriendelijke staat van de gebouwen. Er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en er is een uitgebreid water opvang systeem voor watergebruik in de tuinen. Vanaf de lodge kun je trips maken naar het eiland Komodo waar je de komodovaraan kunt bewonderen. Deze eco-lodge is eigendom van een lokale non-profit organisatie die samenwerkt met de lokale bevolking.

Kamperen

Slapen onder de sterren met het geluid van exotische dieren op de achtergrond. Wil je het ultieme back to nature-gevoel beleven, en hoef je niet zo nodig de luxe van een eco-lodge? Ga dan kamperen in de natuur!

Als je gaat wildkamperen zorg er dan voor dat je de omgeving zo min mogelijk tot last bent. Je maakt onderdeel uit van de kwetsbare natuur die gemakkelijk door menselijk ingrijpen verstoord kan worden. Ga er daarom met respect mee om. Laat geen afval achter, want naast het feit dat het geen gezicht is kan het schade toebrengen aan planten en dieren. Pluk geen bloemen of planten. Maak niet teveel herrie, dit schrikt dieren af en kan tot ergernis leiden bij de lokale bevolking. Wees voorzichtig met vuur, laat nooit een kampvuur onbeheerd achter en pas op met sigaretten.

Tropische regenbuien zijn heel normaal in Indonesië dus het is wel handig om een goede (waterdichte) tent te hebben. Ook is het aan te raden om een goed muskietengaas mee te nemen, want malaria komt overal in Indonesië voor. Mocht je in de buurt zijn van een dorpje, is het waarschijnlijk leuker en comfortabeler om bij de locals aan te kloppen. Er zijn namelijk maar weinig tenten die een Indonesische hoosbui overleven.

Logeren bij de Indonesiërs thuis

Als je geen hostel of hotel kunt vinden, hoef je in Indonesië niet bang te zijn dat je in de open lucht moet slapen. In vrijwel elk dorp kun je bij de lokale bevolking aankloppen voor een slaapplaats. Wat is er nu leuker en duurzamer dan bij de lokale bevolking zelf te logeren? Het is een unieke kans om eens het echte Indonesië te leren kennen. De bevolking is heel gastvrij en zal je naast een slaapplek ook aanbieden mee te eten. In de dorpen hoef je geen luxe sanitaire voorzieningen te verwachten, de rivier fungeert vaak als de gezamenlijke badkamer.

Grote luxe hoef je niet te verwachten want de levensstandaard van de bevolking van Indonesië is niet zo hoog, maar het is wel een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Als je het leuk vind om in een dorp te logeren kun je het beste naar de burgemeester, de kepala desa, van het dorp toegaan. Hij is verantwoordelijk voor de gasten in zijn dorp, kan voor jou een slaapplaats regelen en wil er ook van op de hoogte zijn als je een slaapplaats gevonden hebt.

Ook al zul je altijd heel gastvrij ontvangen worden bij de locals thuis, het is wel zo netjes als je er na afloop voor betaald. Het is niet gebruikelijk om naar de kosten te vragen, maar het wordt op prijs gesteld om bij afscheid geld of geschenken te geven. Een indicatie voor een goed bedrag is ongeveer € 3 en als je meegegeten hebt het dubbele. Je kunt ook geschenken geven zoals suiker, rijst, snoep of batterijen. Vooral schaarse producten zijn altijd welkom. Probeer je cadeaus of geld bij vertrek zo onopvallend mogelijk aan de vrouw des huizes te geven en verwacht geen overdreven dankbetuigingen.

Reizen Indonesie

Specialisten Indonesië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Indonesië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Indonesië kenner