Op Java kun je op iedere hoek van de straat heerlijk eten. Daarbij heb je niet alleen de keuze uit gerechten uit de Indonesische keuken maar kun je ook kiezen voor Japanse, Indiase- of andere Aziatische maaltijden. Als je echter niet zo van Aziatisch houdt kun je ook terecht in de tentjes of restaurants die westerse hapjes of gerechten serveren. In de grote steden zijn een aantal bekende fastfoodrestaurants te vinden.
Jakarta
Voor een authentieke maaltijd is de Betawi cuisine aan te raden. De Betawi's zijn de inheemse bewoners van de regio. Hun gerechten staan bekend om hun rijkelijke smaak. Hoewel gado gado ook in de rest van Indonesië is te vinden, komt het oorspronkelijke gerecht bij de Betawi's vandaan. De lekkerste gado gado vind je zonder twijfel in Jakarta.
Ketoprak, bestaan uit noodles, bonen, tofu en soja- en satésaus. Het gerecht dankt zijn naam aan een muziekstijl. De muziek klinkt als de ingrediënten die worden gesneden. De regionale soep soto Betawi, is een romige rundvleessoep, aangemaakt met een beetje kokosmelk. Wil je een maaltijd met alles erop en eraan? Ga dan voor nasi uduk, rijst gekookt in kokosmelk geserveerd met vlees, tofu en groenten.
In Zuid-Jakarata kan je bij Teck-Teck-Wangi samen met de locals eten. Het eten is hier niet duur en in tegenstelling tot andere restaurants ook niet erg vet. Na een bezoekje aan musea en andere culturele activiteiten aan Taman Fatahillah is Café Batavia dé plek om even bij te komen. Hoewel het eten niet goedkoop is, is het restaurant sinds de koloniale tijd haast niet veranderd. Het gebouw is stijlvol gerenoveerd en maakt het geheel meer dan de moeite waard.
West Java
Een regionale specialiteit is karedok, een frisse salade van groene kool, komkommer, sperziebonen en een pittige saus. Geliefde soepen zijn mie kocok (soep van rundvlees en eiermie) en soto Bandung (rundvlees en groentesoep).
Voor tofu-gerechten moet je in Sumedang zijn, daar maken ze de heerlijkste ketuptat tahu, gemaakt van rijst met taugé, tofu, soja en satésaus. Zoete Sundanese specialiteiten zijn colenka (geroosterde cassava met kokossaus), ulen (geroosterde rijst met satésaus) en de toffee-achtige dodol.
Op West-Java vind je de beste visrestaurants, zoals Valentine Restaurant, in Carita. Hier kies je uit het aquarium zelf je vis of schaaldieren. Marina Anyer Kafe, in Anyer is gevestigd aan het water en is een hippe plek om een hapje en een drankje te nuttigen terwijl er live-muziek gespeeld wordt.
Centraal Java
De beste en misschien wel enige manier of het traditionele eten van Centraal Java te omschrijven is: zoet. Dit komt dan ook terug in het beroemde gerechtgudeg, een curry gemaakt van jackfruit.
Specialiteiten uit Yogyakarta zijn onder andere ayam goreng, kip, en kelepon, groene rijstballetjes. In Solo eet men nasi liwet (rijst met kokosmelk, papaya, knoflook, sjalotten en kip of ei) en bijzondere pannenkoekjes: gemaakt van kokosmelk en belegd met chocolade, banaan of jackfruit.
In Yogyakarta hoef je niet ver te zoeken als je wilt gaan eten. Overal vind je restaurants, voedselstalletjes en -karretjes die door de stad trekken. Ook Yogyakarta staat bekend om de zoete gerechten. Na een bezoek aan Borobudur kun je terecht bij Pondok Tinggal Restaurant, dat Westerse en Indonesische gerechten serveert.
Oost-Java
De Oost-Javaanse keuken heeft veel weg van de Centraal-Javaanse keuken. Zo komt de lekkerste pecel (van oorsprong een specialiteit uit Centraal Java) uit het dorpje Madiun. Pecel wordt in verschillende varianten gemaakt, zo is er de vis variant bestaande uit gefrituurde katvis en rijst en de groenten variant: pittige saus gemaakt van chili, pinda's en tomaat.
Specialiteiten uit Malang zijn bijvoorbeeld Malang (soep met gehaktballen, noodles en wonton) en arem-arem bestaande uit rijst, spruiten, sojasaus, kokosnoot, pinda en tempé). Twee populaire Madurese gerechten zijn sotoMadura, rundvlees en saté Madura. Laat je niet verrassen door dit laatste gerecht, er zit namelijk geen satésaus maar zoete sojasaus bij!
Een goedkoop maar heel goed eettentje vind je in Surabaya, Pasar Genteng aan Jl Genteng Besar. Aan Tunjungan Plaza vind je meerdere restaurantjes en een aantal fastfoodrestaurant. In Madura is een bezoekje aan Rumah Makan 17 Agustus de moeite waard. Goedkope Chinese en Indonesische gerechten aangevuld met toeristen informatie en de beste tips van Mr. Eddy.
Jajanan (snacks) worden op heel Java in alle straten en winkelcentra verkocht. Er zijn duizenden varianten zoete, smakelijke snacks gemaakt van verschillende ingrediënten als pinda's, kokosnoot, banaan en zoete aardappel.
Koffie
De Nederlandse ontdekkingsreizigers brachten in 1690 de eerste Arabica planten naar Java, waar grote plantages werden aangelegd. Java werd de belangrijkste producent van de koffiemarkt totdat de plantages geteisterd werden met roest, wat de industrie te niet deed. In 1699 werd de Robusta plant geplant, dit keer met een ziekte resistent. Robusta-koffie is in vergelijking met Arabica-koffie erg bitter en daardoor een stuk goedkoper. Arabica-koffie is mild en heeft een aromatischere smaak.
Vandaag de dag wordt met steun van de Indonesische overheid de Arabica nog steeds gekweekt, op de van origine Nederlandse plantages. De beroemde koffie van Java wordt nat verwerkt, hoewel dit in de rest van Indonesië vaak droog gebeurd. Tegenwoordig zijn de plantages lang niet zo groot meer als vroeger.
Oud-Java is een beroemde koffievariant. Deze variant is al lang geleden door koffieboeren ontdekt, die hun koffie opsloegen in pakhuizen om het later voor een hogere prijs te verkopen. Door het warme, vochtige Indonesische klimaat verliest de koffie in het pakhuis haar zure smaak. Het verouderen zorgt voor een zoete, stevige smaak. Deze manier van veroudering kan geëvenaard worden door technologie of machines. Sommige Javaanse koffie worden wel twee of drie jaar opgeslagen.
Indonesische koffie heeft een uitmuntende kwaliteit. Indonesische koffie, kopi tubruk, een mix van dubbelgemalen koffie, suiker en water. Koffie met melk heet kopi susu.
Thee
Indonesië's populairste drankje is zwarte thee, gedronken met een enorme hoeveelheid suiker. Als je de thee liever zonder suiker drinkt, vraag dan om een teh pahit, een bittere thee zonder suiker. Melk in de thee kennen de Indonesiërs niet. In veel eetgelegenheden wordt slappe thee, zonder suiker, gratis geserveerd.
Koude drankjes
Es, zijn koude, frisse drankjes met een stimulerende werking. Deze drankjes zijn gemaakt van siroop en fruit en in vele varianten verkrijgbaar. Probeer eens es buhah, een mix van melk, geraspte kokos, gelei, fruit en siroop. Air Jeruk is citroensap met water en suiker. Susu is melk, wat de Indonesiërs niet op dezelfde manier drinken als wij. Melk is altijd gecondenseerd en gezoet.
Alcoholische drankjes
Bier is niet altijd verkrijgbaar, maar merken die je er vindt zijn de lokale Bir Bintang en Anker. Biertjes met een lichte, zoete smaak. Andere alcoholische drankjes zijn bijvoorbeeld tuak(palmwijn), arak (rijstdistillaat) en brem (rijstwijn).
Sterkere dranken zijn alleen in hotels of luxe uitgaansgelegenheden te vinden. Buiten het toeristencentra worden drankjes meestal lauw geserveerd, zoals de Indonesiërs hun fris graag drinken.